Nakon učešća na internacionalnim sajmovima Agritechnica u Hanoveru i EIMA u Bolonji proizvođači poljopriverdnih mašina i opreme imali su organizovan nastup na nedavno održanom Internacionalnom agro-biznis šou SIMA u Parizu. Turski proizvođači nastupili su pod nazivom Turkish Machinery u hali 5a. Na sajmu je takođe učestvovala Turska asocijacija proizvođača mašina i opreme (TARMAKBIR), jedino sektorsko udruženje ove industrije, ali i proizvođači pumpi i ventila u Turskoj (POMSAD).
Govoreći o sajmu i nastupu industrije iz Turske, član upravnog odbora Turkish Machinery Erkunt Armagan istakao je da sektor industrije, poljopriveredne mašine, podrazumeva proizvodnju, trgovinu i korišćenje mašina i opreme. Jedna od najznačajnijih ekonomija u Evropi i sedma po veličini država u svetu Turska izvozi poljoprivredne mašine na 140 tržišta širom sveta. Sadašnji pravac proizvodnje industrije poljoprivrednih mašina uslovila su iskustva u korišćenju poljoprivredne opreme koja su navela proizvođače na znatna tehnološka poboljšanja, kao i u oblastima regulative, akreditacije i kvaliteta. Ova poboljšanja uticala su na na rast izvoza na inostrana tržišta za 22 odsto, to jest ostvaren je izvoz u vrednosti 750 miliona dolara. U poslednjih nekoliko godina proizvođači opreme su uspostavili dobre veze s drugim proizvođačima i korisnicima mahom na međunarodnim izložbama, koje su važne za ulazak na inostrane berze a nude velike prednosti kao što su pronalaženje novih tržišta u inostranstvu, stvaranje osnove za zajednčka ulaganja kao i primenu tehnoloških dostignuća i poboljšanja.
Iskustva sa SIME za 23 proizvođača će po povratku u matičnu državu doprineti daljim poboljšanjima u proizvodnji opreme i mašina namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji.

M. A.