Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški je danas u Skupštini AP Vojvodine poljoprivrednicima s teritorije Novog Sada, Beočina, Rumenke i Sremskih Karlovaca predstavio ovogodišnje aktivnosti sekretarijata. Ovo je poslednji u nizu sastanaka resornog sekretara s poljoprivrednicima, koji je proteklog meseca obišao 43 vojvođanske opštine i tom prilikom je, kako se procenjuje, oko 8.000 poljoprivrednika dobilo informacije o planovima Sekretarijata o ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju. Na sastanku u Novom Sadu, pokrajinski sekretar je najavio da će već u ponedeljak biti otvorene sve kokursne linije: za postavljanje protivgradnih mreža, nabavku plastenika, podizanje prerađivačkih kapaciteta, opremanje farmi, podizanje mini-mlekara i mesara, izgradnju skladišnih kapaciteta i pomoć staračkim domaćinstvima.
- Nastavljamo s praksom bespovratnog finansiranja investicija po principu dinar na dinar. Investicije ćemo finansirati u rasponu od 30 do 60 odsto. Konkursi će biti otvoreni do utroška sredstava, a većina će trajati do kraja septembra, osim onog za pomoć staračkim domaćinstvima koji će se, kako se očekuje, završiti već u junu, istakao je Bogaroški.
Podsetio je takođe da se konkursi Sekretarijata nadovezuju na kreditne liinije tri vojvođanska fonda s ciljem udruživanja sredstava i pomoći poljoprivrednicima koji nemaju novca da sami pokrenu investiciju. Oni će prvo moći da podignu povoljne kredite kod fondova, s kamatom od dva do četiri odsto, i da po završetku investicije kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu konkurišu za refundaciju novca.

A. M.