Na sastanku održanom 4. marta u Ministarstvu poljoprivrede, malinari i hladnjačari za sada nisu postigli nikakav dogovor o problemima koji prate proizvodnju tog voća, rekao je predsednik novovaroškog Udruženja "Zlatni breg" i Saveza srpske maline Mišo Živković i najavio formiranje radne grupe koja bi trebalo da usaglasi stavove proizvođača i hladnjačara o ceni maline.
Radnu grupu čine predstavnici svih strana, sa zadatkom da, između ostalog, proizvođačima bude nadoknađena razlika u otkupnoj ceni ovog voća, jer je lane u šabačkom kraju bila 230 dinara po kilogramu, a u većem delu zapadne Srbije 150.
- Sastanku je, pored predstavnika Ministarstva, koji su bili u ulozi medijatora, prisustvovalo sedmoro najvećih hladnjačara. Jedna od tema je bila cena maline za prošlu godinu, ali hladnjačari tvrde da su ostvarili malu dobit koja iznosi 2,5 odsto, u šta mi sumnjamo, naveo je Živković u izjavi Tanjugu, a prenosi Ekapija.
Kada je u pitanju cena maline za 2015. godinu, Živković je rekao da je Savez još nije formirao, uprkos tome što su pojedina ivanjička i ariljska udruženja zatražila akontnu cenu od 2,3 evra za kilogram. Najavio je održavanje sastanka predstavnika Saveza u Čačku kada će biti određena cena za kilogram maline. Prema njegovoj oceni, površine pod zasadima "crvenog zlata" su smanjene, iako pojedini proizvođači tvrde suprotno.