Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas u Skupštini Srbije da očekuje da od steptembra zaživi novi ekološki fond, iz koga bi bili finansirani projekti iz oblasti zaštite životne sredine. Istakla je da je sektor preuzela pre 10 meseci, bez novca, s puno spornih projekata, a preko 2.000 projekata nasleđeno je iz Fonda koji je ugašen 2012. godine, jer je bio nefunkcionalan.
- Imamo plan, pripremili smo modele finansiranja zaštite životne sredine i od septembra očekujemo da taj fond i zaživi. Imamo podršku vlade i Ministarstva finansija, rekla je Bogosavljević Bošković na kraju načelne rasprave o izmenama tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine, a saopštilo Ministarstvo.
Podsetila je da su sredstva iz tog fonda u ranijem periodu trošena na netransparentan i nesvrsishodan način i od momenta njegovog ukidanja nije nastao pravni vakuum, budući da su njegove poslove, kao i poslove takođe ugašene Agencije za hemikalije, preuzela nadležna ministarstva.
Prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je napomenula i da je i pored nezavidne ekonomske situacije u državi, za finansiranje oblasti zaštite životne sredine izdvojeno maksimalno sredstava, te da je, između ostalog, isplaćen dug od dve milijarde dinara za reciklažnu industriju.
U nastavku sednice razmatra se potvrđivanje pet međunarodnih protokola i sporazuma. Među njima su sporazumi Srbije sa Urugvajem u oblasti veterine, Srbije i Alžira u oblasti zdravlja životinja, Srbije i Ukrajine o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, ali i protokoli o održivom tuzirmu i održivom upravljanju šumama, u okviru konvencije o zaštiti i održivom razvoju Karpata.