Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je, kada je reč o elementarnim nepogodama, Vlada čvrsto opredeljena da više nego do sada radi na merama prevencije i time obezbedi drugačiju i sigurniju budućnost za generacije koje dolaze. Na prezentaciji Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda premijer je izneo podatak da je svaki dinar uložen u prevenciju jednak sedam dinara koji se troše na obnovu.
Srbija želi da razmišlja unapred i pravi planove unapred, istakao je premijer i dodao da se na godišnjem nivou gubilo 130 miliona evra zbog poplava, na suše još više, a prošle godine su katastrofalne poplave koštale 1,7 milijardi evra.
On je ukazao na to da je planirano ulaganje u obrazovanje i nabavku opreme i preventivne infrastrukture, kao i u moderan sistem institucija, sposoban da uvek izađe u susret građanima.
Premijer je naglasio da bez pomoći zemalja koje učestvuju na skupu, a pomogle su Srbiji nakon katastrofalnih poplava, ne bi bilo tako dobrih rezultata i poručio da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć i podršku koju je dobila.
- Poplave su uticale na pad BDP-a, koji bi bio mnogo veći da niste pomogli. Bez prijatelja, pre svega EU, od koje je Srbija dobila najveću podršku, ali i UN, Svetske banke, kao i mnogih država, od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) do Norveške, kao i svih zemalja u regionu to ne bi bilo moguće. Mi smo reagovali borbeno, ponegde i hrabro kada su nas zadesile teške poplave u maju prošle godine. Borili smo se sa stihijom, spasavali ljudske živote i po prvi put transparentno i odgovorno pristupili obnovi zemlje, a 90 odsto ljudi pogođenih poplavama dobilo je pomoć od države, poručio je premijer.
Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Republike Srbije Marko Blagojević predstavio je danas Nacionalni program upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.
Tom prilikom je rekao da je ideja današnjeg skupa da se na jednom mestu okupe svi oni koji su Srbiji u velikoj meri pomogli i na čiju se pomoć računa kada ulazimo u drugu fazu u kojoj se bavimo prevencijom, a cilj je da se spreči ono što se dogodilo u maju prošle godine.