Na predlog Inicijativnog odbora, sastavljenog od desetak poljoprivrednih proizvođača i agronoma uglavnom sa Čeneja, u ponedeljak 2. marta u zgradi mesne zajednice Čenej održana je Osnivačka skupština Udruženja stočara i poljoprivrednika južne Bačke na kojoj je jednoglasno doneta odluka o osnivanju Udruženja stočara i poljoprivrednika južne Bačke. Razmatran je statut, kojim je uređen način rada Udruženja, a zvanično će biti potpisan nakon konsultacija s pravnicima.
Za predsednika Skupštine i Udruženja izabran je Stevan Stojšić, mladi odgajivač tovnih bikova sa Čeneja, a za potpredsednika Bogdan Miodragović, poljoprivrednik kome je glavna grana proizvodnje ratarstvo. Dogovoreno je da se Izvršni i Nadzorni odbor formiraju od članova Incijativnog odbora, nakon potpisivanja statuta Udruženja.
Razmatran je program udruženja koji će se zasnivati na rešavanju brojnih problema s kojima se poljoprivrednici suočavaju - skupim inputima za pokretanje proizvodnje, niskim otkupnim cenama, nemogućnošću da ostvare pravo na subvencije resornog ministarstva... Dogovoreno je da se zajednički nastupa kako kao kupac, tako i kao dobavljač, gde god je to moguće. Članovi Incijativnog odbora su se obavezali na inicijalnu pomoć za rad Udruženja kroz obezbeđenje poslovnog prostora, opreme i sredstava za rad.

A. Čovičković