Vlada Republike Srbije je prošle nedelje na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine usvojila Uredbu o utvrđivanju programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2015. godinu. Ovom uredbom utvrđuje se Program za 2015. godinu, na osnovu kog će se izvršiti radovi na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, odnosno nova investiciona i druga ulaganja, a u iznosu od 1.417.536.000 dinara. Ona obuhvataju, između ostalog, i kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta, poboljšanje hemijskih i bioloških svojstava obradivog poljoprivrednog zemljišta, komasaciju, uređenje (revitalizacija) poljskih puteva i nabavku nove opreme za navodnjavanje, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Programom izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu planirana su finansijska sredstva za uređenje (revitalizacija) poljskih puteva u iznosu od 357.000.000 dinara kao i 117.000.000 dinara za nabavku nove opreme za navodnjavanje.
Uprava za poljoprivredno zemljište raspisaće konkurs kojim će se bliže utvrditi kriterijumi za ostvarivanje prava na korišćenje sredstava i dokumentacija koju je potrebno podneti uz prijavu.