Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da Srbija može da bude ekološka država u pravom smislu te reči, kao i lider u regionu kada je reč o zdravoj okolini. Obrazlažući izmene tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine u Skupštini Srbije, istakla je da je jasno da ta oblast iziskuje velike troškove, ali da može da bude jedna od najvećih razvojnih šansi Srbije.
Uz ocenu da izazovi na planu zaštite životne sredine nisu nimalo jednostavni, kao i da je ta oblast jedna od najsloženijih na putu ka EU, prof. dr Bogosavljević Bošković je rekla da veruje da su u prethodnom periodu postavljeni zdravi temelji za uspostavljanje celovitog sistema u toj oblasti.
Uverena je da će dobiti podršku za izmene Zakona o hemikalijama, Zakona o biocidnim proizvodima i Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kako bi u što kraćem roku mogle da budu primenjeni u praksi, uz očekivani razvojni i ekonomski efekat.
Kada je reč o izmeni Zakona o hemikalijama, navela je da se njima uvode takse za najsloženije postupke koji se sprovode na osnovu tog zakona, a za koje ne postoji opravdanje da njihovo finansiranje padne na teret građana. Unapređena su i rešenja koja se odnose na inspekcijski nadzor, tako da su jasno razgraničene nadležnosti sanitarne, tržišne i inspekcije za zaštitu životne sredine, saopštila je Vlada Srbije.