Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković najavila je 2. marta  u Čačku pomoć u semenu i đubrivu za 320 ovdašnjih poljoprivrednih gazdinstava.
Podsetila je da su prošlogodišnje poplave pričinile veliku štetu i napravile ogromne probleme, otvorile nasipe, stvorile klizišta, ali i uništile ili oštetile infrastrukturu i da se, imajući u vidu obim radova koje je neophodno sprovesti i ograničena sredstva kojima se raspolaže, moraju napraviti prioriteti.
Ministarka je u izjavi medijima precizirala da je sa predstavnicima "Srbijavoda", Direkcije za vode i lokalne samouprave u ^ačku definisala dva problema. Najteža situacija je na Ljubić keju zbog kanala koji je ispunjen vodama iz septičkih jama, što predstavlja i ekološki problem.
Plan je da se u najkraćem mogućem roku izradi elaborat za sanaciju kanala koji će zajednički raditi Ministarstvo, čačanska gradska uprava i "Srbijavode". Drugi problem su zaštitni nasipi desne obale Zapadne Morave, jer je područje nizvodno prema Kraljevu pretrpelo velike štete u poplavama, kaže se u saopštenju Ministarstva.
- Uoči setvene sezone poljoprivrednici su opravdano zabrinuti, strahuju od novih kiša jer bi sada i manje padavine mogle prouzrokovati velika oštećenja. Dogovorili smo se da reagujemo u najkraćem mogućem roku, pripremimo projektnu dokumentaciju i započnemo radove na sanaciji nasipa, kako bi proizvođači bili sigurniji prilikom zasejavanja svojih njiva, istakla je Snežana Bogosavljević Bošković precizirajući da će ta dva urgentna problema biti rešena veoma brzo.
Program pomoći poljoprivrednicima oštećenim u poplavama se nastavlja u saradnji s Međunarodnom organizacijom za ishranu i poljoprivredu (FAO), koji je vredan osam miliona evra.
Prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković podsetila je da se ovaj poduhvat sprovodi od oktobra prošle godine, a do sada je podršku, odnosno pomoć u vidu semenskog materijala, mineralnog đubriva, stočne hrane, dobilo oko 10.000 gazdinstava u 24 opštine.
- Sada je na redu nova tranša pomoći, a poljoprivredni proizvođači će dobiti seme i đubrivo za prolećnu setvu. Poduhvat je počeo da se sprovodi pre nekoliko dana u Loznici, a planirano je da pomoć dobije 320 ovdašnjih poljoprivrednih gazdinstava, podsetila je ministarka, navodeći da je u proteklom periodu njih 1.590 dobilo neki vid podrške. Rekla je da će kroz taj program biti nadoknađena šteta poplavljenim poljoprivrednim gazdinstvima za koja je opštinska komisija utvrdila da su pretrpela štetu i najavila da će proizvođači imati priliku da apliciraju i za pumpe za navodnjavanje, kosilice, sejalice i drugu opremu, koje su obezbeđene u prethodnom periodu.