Poljoprivreda u Srbiji, a posebno u Vojvodini, veoma je važna privredna grana, složili su se u razgovoru održanom 18. februara u Pokrajinskoj vladi potpredsednik i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški i ambasador SAD-a u Republici Srbiji Majkl Kirbi.
Tokom razgovora bilo je reči o načinima kako unaprediti poljoprivredu, učiniti korake koji će podstaći da ova delatnost postane uspešnija i unosnija za one koji se time bave, ali i za ukupan ekonomski razvoj.
Branislav Bogaroški je predstavio programe koji se u AP Vojvodini sprovode u kontinuitetu već par godina. Istakao je da Pokrajinska vlada smatra da je za razvoj ukupne poljoprivrede posebno značajna predvidivost u sprovođenju određene strategije u nekom srednjoročnom periodu, koja je u Vojvodini obezbeđena.
To se vidi iz podataka da se već petu godinu dve trećine budžeta za agrar ulaže u vodoprivredu. Od 7,1 milijardu dinara, koliki je budžet za poljoprivredu u 2015. godini, više od četiri milijarde će biti uloženo u vodoprivredu. U saradnji s lokalnim samoupravama, svake godine se rekonstruiše oko 3.000 kilometara kanalske mreže.
Pored toga, svake godine se obezbeđuju bespovratna sredstva kojima se stimuliše razvoj profitabilnije proizvodnje i to podizanjem plastenika, postavljanjem protivgradnih zaštitnih mreža, izgradnjom sistema "kap po kap", kao i mini-prerađivačkih kapaciteta koji obezbeđuju dodatu vrednost poljoprivrednom proizvodu.
U razgovoru je bilo reči i o značaju bolje komunikacije, kako bi naučna saznanja i aktuelni stručni saveti bili dostupni poljoprivrednicima.
Ambasador SAD-a Majkl Kirbi rekao je da mu je drago što se Pokrajina ozbiljno trudi da unapredi poljoprivredu, da u Vojvodini živi puno ljudi za koje taj trud puno znači, kao i što postoji kontinuitet u politici koja se primenjuje u ovoj oblasti.