Predstavnik kompanije "Toskani Formađi" koja se u Italiji bavi proizvodnjom sira od ovčijeg mleka Mario Ruso posetio je Privrednu komoru Srbije kako bi se bolje informisao o privrednom ambijentu za ovu specifičnu proizvodnju u našoj zemlji, saopštio je PKS.
Tokom boravka u Srbiji, Ruso je posetio farmu ovaca u Čeneju i akreditovanu laboratoriju za ispitivanje mleka i proizvoda od mleka Departmana za stočarstvo u Novom Sadu, dok je u Gornjem Milanovcu razgovarao s predstavnicima lokalne samouprave, nadležnim veterinarskim službama i uzgajivačima ovaca.
Mario Ruso je razmatrao uslove na terenu, kako bi izabrao odgovarajuću lokaciju za podizanje pogona za proizvodnju ovčijih sireva po tradicionalnim italijanskim tehnologijama. Ti sirevi bi se prodavali na domaćem i na tržištima trećih zemalja. Konstatovao je da bi investicija obezbedila nova zapošljavanja, ali je neophodna i podrška države, pre svega za uvoz visokomlečnih rasa ovaca.
Sekretar za poljoprivredu PKS Nenad Budimović rekao je da je u Srbiji ovčarstvo u ekspanziji, ali da se gaje uglavnom mesnate rase ovaca, dok za proizvodnju sira treba obezbediti stada mlečnih ovaca, kako bi proizvodnja bila konkurentna, s obzirom na to da se u Francuskoj i Italiji gaje ovce koje daju i više od četiri litra mleka dnevno. Takođe, da bi uz kapacitete za preradu sira trebalo obezbediti i kapacitete za preradu jagnjećeg mesa, za kojim postoje velike potrebe na tržištima arapskih zemalja.
Italijanski privrednik je istakao visok nivo akreditovane laboratorije u Novom Sadu, po svim evropskim standardima, bez koje nije moguće zadovoljiti visoke zahteve proizvodnje. S druge strane, rešenost lokalne samouprave Gornjeg Milanovca da u svom kraju podstakne razvoj ovčarstva u punom obimu proizvodnje (mleko, meso, vuna), opredelilo je partnera iz italije da ozbiljno razmatra mogućnost otvaranja pogona za preradu ovčijeg mleka na teritoriji ove opštine, kaže se u saopštenju PKS-a.