Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da bi kvalitet hrane mogao da bude ključni adut Srbije ukoliko želi da bude konkurentna u svetskoj tržišnoj utakmici. Na otvaranju okruglog stola "Kvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu" Ljajić je istakao da će našoj zemlji u trci s multinacionalnim kompanijama samo kvalitet pomoći da nađe svoje mesto, jer u velikoj konkurenciji na svetskom tržištu Srbija teško da može da konkuriše masovnom proizvodnjom, jeftinim proizvodima i savremenom tehnologijom. Ocenio je da je organska proizvodnja šansa naše zemlje, uz podsećanje na to da  organska proizvodnja na 8.000 hektara čini 0,15 odsto od ukupno obrađenih površina, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.
Srbija je, naveoje Ljajić, druga u svetu po proizvodnji šljiva, četvrta po proizvodnji guščije paštete, sedma po proizvodnji višanja, a deveta po proizvodnji sladoleda i dinja. Na listi 10 najvećih izvoznih proizvoda iz Srbije, dva su poljoprivredna, i to maline i kukuruz, koji je treći u ukupnom izvozu.
Rasim Ljajić je ukazao na to da poljoprivreda donosi suficit u trgovini od približno 1,5 milijardi evra, pri čemu dve trećine izvoza ide u Italiju i Nemačku, što govori o tome da Srbija ima proizvod koji može da se plasira na tržište EU.
- Naš najveći problem jeste nedostatak kapitala, zastarela tehnologija i nepotpuna iskorišćenost raspoloživih kapaciteta, s obzirom na to da domaće uljare rade sa 50 odsto kapaciteta, šećerane sa 20 odsto, klanice sa 30 odsto, a fabrike stočne hrane sa 34 odsto kapaciteta, objasnio je Ljajić.
U Srbiji trenutno postoji 52 proizvoda zaštićenog porekla, pri čemu samo med, vino bermet i leskovački ajvar imaju međunarodne certifikate. To ukazuje na to da je ubuduće neophodno mnogo više raditi na brendiranju i marketingu, objasnio je potpredsednik Vlade i dodao da su istovremeno neophodne i strane investicije kako bi se došlo do novog kapitala i novih tehnologija.
Ministar Lajić je takođe, rekao da su oscilacija rublje, povećana ponuda s drugih tržišta i reeksport iz zemalja EU uticali na smanjenje izvoza hrane iz Srbije na rusko tržište, uz napomenu da se u narednom periodu očekuje povećana tražnja za svinjskim mesom. Potvrdio je da se na ruskom tržištu pojavila potreba za svinjskim mesom, s obzirom na to da ruski dobavljači nisu bili zadovoljni mesom koje je bilo uvezeno iz Kine. Rekao je da su domaće i ruske inspekcijske službe su uspostavile stalnu saradnju, kontrola proizvoda je pojačana i za sada nema podataka o tome da je bilo reeksporta sa srpskog na rusko tržište.
Okrugli sto "Kvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu" organizovala je agencija "Pristop", kako bi se razmatrala uloga proizvođača i države u ostvarivanju zadovoljavajućeg nivoa kvaliteta, navodi se u saopštenju.