Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je juče s delegacijom kineske Privredne komore. Tim povodom je najavila da će na kinesko tržište ubrzo biti plasirani meso i mlečne prerađevine, dečja hrana, smrznuto i prerađeno voće i povrće kao i da je Narodna Republika Kina veoma zainteresovana za uvoz jagnjećeg i goveđeg mesa iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo.
Istoga dana prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković potpisala je protokol koji će omogućiti slobodan plasman jagnjećeg mesa na kinesko tržište.
Ministarka Bogosavljević Bošković je danas izjavila da su se tri klanična objekta iz Srbije prijavila za izvoz jagnjećeg mesa, kao i da su ta preduzeća prošla sve provere ispunjenosti uslova. Po potpisivanju ovog protokola ovi srpski preduzetnici bi odmah mogli da počnu s izvozom jagnjećeg mesa. Takođe, dogovoreno je da uz istovremene investicije obe države može značajno da se poveća proizvodnja ovaca na području istočne i južne Srbije kako bi se zadovoljile potrebe kineskog tržišta, ali i značajno razvilo stočarstvo u Srbiji.
U januaru sledeće godine bi nakon potpisivanja sporazuma za izvoz te vrste mesa i usaglašavanja tehničkih detalja, mogao da počne i izvoz goveđeg mesa na kinesko tržište najavila je prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i naglasila da je dogovoreno i formiranje bilateralnog koordinacionog tela kako bi se ubrzao proces usaglašavanja i certifikacije za izvoz.
Obe strane su zaključile i da je neophodno usaglašavanje fitosanitarnih certifikata koji bi omogućili izvoz biljnih proizvoda. Kineska strana je pokazala interesovanje i za proizvodnju visokokvalitetne organske hrane, pa je srpskim kompanijama uputila poziv da učestvuje na dva velika poljoprivredna sajma u Kini - u junu naredne godine u Pekingu i u septembru u Šangaju, navodi se u saopštenju.