Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški i ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Laurent Stokvis potpisali su juče protokol, čiji je cilj intenzivnija saradnja u poljoprivredi. Potpisnici su u obraćanju predstavnicima Pokrajinske vlade, savetodavnih službi i lokalne samouprave istakli da naredna saradnja treba da se proširi i doprinese zajedničkim aktivnostima u okviru razmene iskustava u oblasti savremene poljoprivredne proizvodnje. To se odnosi pre svega na transfer između poljoprivrednih stručnih službi, što je u obostranom interesu, saopštio je Sekretarijat.
Branislav Bogaroški je istakao da naša Pokrajina treba valjano da iskoristi potencijal kojim raspolaže, a da bez dobro obučenih savetodavaca, usvajanja novih znanja i njihovog prenosa nema napretka. Naveo je da potpisani protokol predstavlja zajednički interes, koji najviše treba da doprinese krajnjem korisniku, a to je poljoprivredni proizvođač.
- Ovo je samo krovni sporazum naše saradnje, koja postoji od 2007. godine. Zajedničkim dogovorom široko smo ga postavili, kako bismo mogli da mu damo praktični smisao u mnogim oblastima primarne proizvodnje, te udruživanja i obuke, pre svega savetodavaca, a u sklopu toga i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kako bi mogli da uhvate korak s vremenom, istakao je Branislav Bogaroški nakon potpisivanja ovog dokumenta.
Ambasador Laurent Stokvis je naglasio da je reč o važnom koraku koji treba da uvede u širu saradnju i razmenu iskustava u oblasti savremene poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, gde Vojvodina ima značajan potencijal. Istakao je da su najbitnije prednosti naše Pokrajine dobri uslovi za razvoj poljoprivrede, klima, kvalitet zemljišta, kao i posvećenost koju pokazujemo u ovoj oblasti i proaktivna uloga resornog sekretarijata. Cilj ovog protokola je, kako je rekao, u zajedničkom interesu, koji treba da omogući prenos znanja, što treba da donese produktivnost. Stokvis je podsetio da su bezbednost hrane i upravljanje usevima oblasti u kojima se došlo do brojnih naučnih dostignuća, a istovremeno je reč o potencijalima u kojima Evropska unija posebno prepoznaje Vojvodinu.
Prvi korak dogovorene saradnje, koja podrazumeva razmenu iskustava na planu edukacije vojvođanskih poljoprivrednih savetodavaca, započeo je već juče u Sremskim Karlovcima, gde je nakon potpisivanja protokola organizovana obuka na temu "Integrisano upravljanje pesticidima i bezbednost hrane".
Događaju su prisustvovali i predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović i ataše za poljoprivredu Ambasade Holandije za zapadni Balkan Marten Vegen, navedeno je u saopštenju Sekretarijata za poljoprivredu.