Gostujući u emisiji "Oko" 12. novembra, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da subvencije i premije u poljoprivrednoj proizvodnji nisu smanjene za ovu godinu bez obzira na rebalans budžeta. Nakon stručne analize, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine predložiće Ministarstvu finansija, Vladi Republike Srbije i Narodnoj skuštini RS da i za sledeću godinu budu isplaćivane subvencije i premije, i to 100 evra po hektaru za zemljoradnike i 7 dinara premije po litru mleka. Biće predloženo i da kriterijum za ostvarivanje prava na subvencije u biljnoj proizvodnji bude 20 hektara a ne 100 kao do sada.
Govoreći o premijama za mleko, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je upozorila da Ministarstvo ne može biti zadovoljno efektima trenutne mere, ali da će predložiti da i ubuduće premije ostanu iste, jer se mora zaustaviti smanjivanje broja muznih krava, a stočarstvo mora biti prioritet u narednom periodu.
Naglasila je da je potrebno uraditi analize i racionalno koristiti sredstva agrarnog budžeta kao i da Ministarstvo predlaže mere za koje se procenjuje i veruje da će dati rezultate. Svaka mera koja se sprovodila u proteklih 10 godina a nije dala rezultate i proizvela je zanemarivanje ovog sektora mora biti zamenjena efektnom merom.
- Neophodno je da se s više sredstava podstiče poljoprivreda, ali naše mogućnosti su trenutno 5% nacionalnog budžeta i moramo što pre ući u programe koji će omogućiti korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU, objasnila je ministarka Bogosavljević Bošković.
Komentarišući veću mogućnost izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske Federacije, ministarka je izrazila optimizam naglašavajući da čitav proces izvoza poboljšavaju kontrole izvoznika i odobrenja naših stručnih službi kao i izvozna procedura skraćena na 30 do 60 dana, saopštilo je Ministarstvo.