Srbija se nalazi pred velikim izazovom u poljoprivrednoj proizvodnji. Negativni efekti globalnog zagrevanja planete i klimatske promene već su na delu, a najbolji dokaz za to je što su u poslednjih desetak godina tri bile ekstremno sušne. Ovo je na poslednjoj sednici Odbora udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije izjavio Milan Dacić, direktor Republičkog hidrometereološkog zavoda i napomenuo da se mora napraviti dugoročna strategija za prilagođavanje klimatskim promenama s kojima moramo da živimo sada i u budućnosti.
Dacić je napomenuo da je ovogodišnji sušni period počeo 25. juna. On je ocenio da je suša ektremna. Padavine od prošle nedelje samo su delimično ublažile stanje useva, ali neće bitnije uticati na prinose, pogotovo kukuruza, soje, šećerne repe, koji će sigurno biti znatno manji od očekivanih.
- Ako suša potraje, a po svoj prilici hoće i narednih nedelja, štete u poljoprivredi mogu da dostignu i dve milijarde dolara, rekao je Dacić i istakao da je suša 2000. godine odnela rod vredan 700, a 2003. godine skoro milijardu dolara.