Privrednici iz oblasti agrara imali su priliku da 29. septembra u Privrednoj komori Srbije na četvrtom u nizu dijaloga privrede, države i struke "Imate reč - budite deo rešenja" iznesu veliki broj primedbi i da predlože aktivnosti za poboljšanje stanja u srpskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Povećanje udela za agrar u budžetu na 10 odsto, regulisanje pitanja finansiranja primarne poljoprivredne proizvodnje i stimulisanje izvoza neki su od predloga koje su privrednici i stručnjaci predočili predstavnicima ministarstava poljoprivrede i privrede i ministrima Snežani Bošković Bogosavljević i Željku Sertiću.
Na sajtu PKS-a objavljeno je da je ministarka poljoprivrede navela da se nisu čuli konkretni predlozi i rešenja o tome kako privući investitore u sektor poljoprivrede jer za značajniji iskorak trebaju investicije.
U okviru dijaloga, ministar privrede Željko Sertić je rekao da će se menjati politika poljoprivrede ka razvojnoj a ne socijalnoj poljoprivredi.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić je rekao da je Nacrt Zakona o predžetvenom finansiranju završen i trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, a taj dokument će omogućiti poljoprivrednicima da koriste useve kao bankarsku garanciju. Katanić je objasnio da će zemljoradnici koji ne raspolažu novčanim sredstvima biti u mogućnosti da kao garanciju za podizanje bankarskih kredita koriste useve. On je najavio da će 3. novembra u Klubu poslanika biti organizovana javna promocija tog dokumenta, kada će svi zainteresovani imati priliku da se detaljno upoznaju sa zakonskim rešenjima.