Radna grupa za praćenje i analizu situacije na područjima ugroženim od poplava Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine predvođena državnim sekretarima prof. dr. Zoranom Rajićem i Željkom Radoševićem, Slobodanom Vukosavljevićem i Budimirom Plavšićem, posetila je 17. septembra Boljetin, Tekiju i Grabovicu, mesta koja su pogođena bujičnim poplavama.
Radna grupa je obavila uvid u trenutnu situaciju na terenu i prva procena je da je učinjena velika šteta na poljoprivrednim gazdinstvima i da je potrebno pružiti pomoć žiteljima ovog kraja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Prof. dr Zoran Rajić je naložio hitno organizovanje svakodnevnog veterinarskog nadzora i posete veterinarske inspekcije gazdinstvima koja imaju životinje. Nakon čišćenja mulja, veterinarska služba sprovešće dezinfekciju poplavljenih objekata sa životinjama kako bi se sprečilo izbijanje zaraznih bolesti životinja.
Prema prvim procenama radne grupe, na terenu nije uginulo mnogo životinja jer su ih vlasnici ili evakuisali ili pustili da se same spasu. Što se tiče stočnog fonda, procenjeno je da je uginula jedna krava, nekoliko svinja i koza kao i više desetina živine. Nijedna farma sa većim brojem životinja nije bila ugrožena. Nakon dobijanja preciznijih informacija od strane veterinarske inspekcije, odrediće se odgovarajuće mere i vidovi pomoći, navodi se u saopštenju.