Vrednost pšenice od početka žetve se ustalila na cenovnoj relaciji između 17 i 18 dinara po kilogramu. Protekle nedelje cena je bila bliža gornjoj cenovnoj kvoti, pa je prosečna cena trgovanja iznosila 17,98 dinara po kilogramu ili 6,40 odsto više u odnosu na cenu u prethodnoj nedelji.
Dok su kod pšenice izdefinisani proizvodno-potrošni bilansi, za kukuruz i soju prinosi, odnosno ukupna proizvodnja je i dalje u sferi procena. Od nedelje do nedelje procene prinosa ovih kultura su sve optimističnije, pa se i na ovim tržištima mogu očekivati značajnija pomeranja i to kako na svetskom, tako i na našem tržištu.
Kukuruz prošlogodišnjeg roda se i dalje kotira relativno dobro na berzanskom tržištu. Cena ove robe, u nedelji za nama, iznosila je 15,70 dinara po kilogramu što je rast u odnosu na prethodnu nedelju od 3,04 odsto.
Procene prinosa soje idu u pravcu dobrih prinosa, odnosno izuzetno velike ponude. U prethodnoj nedelji cena soje novog roda je u znatnom padu, 8,61 odsto u odnosu na nedelju ranije, što nije iznenađenje s obzirom na to da je žetva u punom jeku, a ponuda sve veća. Prosečna cena soje u drugoj sedmici septembra iznosila je 47,34 dinara po kilogramu.