U Kongresnom centru hotela "Kragujevac", 5. i 6. aprila održaće se 9. Salon vina Kragujevac. Ova vinska manifestacija, koju organizuje Vinski viteški red Šumadije, postala je nezaobilazno mesto za ljubitelje vina i profesionalce iz vinskog sveta. 

Prvi dan, 5. april, planiran je za susrete vinara i profesionalnih kupaca, predstavnika sektora Retail i HoReCa, distributera, vlasnika vinoteka, restorana i hotela. Predavanje i panel diskusija na temu marketinga u vinskom sektoru se organizuju uz podršku Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Drugi dan, subota, 6. april, namenjen je ljubiteljima vina. Naime od 12 do 20 časova, posetioci će moći da uživaju u degustaciji vina, autentičnoj hrani, edukativnim radionicama i stručnim predavanjima.

Na ogodišnjem  Salonu učestvuje 109 izlagača, 86 vinarija iz Srbije i regiona, sa preko 500 vina, 10 proizvođača gastro specijaliteta, 10 izlagača opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, a biće predstavljene i tri knjige s vinskom tematikom.

Poseban deo Salona biće posvećen predstavljanju srpskih organskih vina, dok će u saradnji sa onlajn magazinom vino.rs i Centrom za razvoj vinskog turizma, biti dodeljena nagrada za najveći doprinos vinskom turizmu u  protekloj godini vinariji Atelje vina "Šapat "iz Novog Slankamena.

Vredno pomena je da je Srbija  tokom 2023. izvezla vina u vrednosti od 22 miliona  eura, što čini rast izvoza od 5,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Podršku organizaciji i radu Salonu vina daju Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, grad Kragujevac i Gradska turistička organizacija, kao i  brojni partneri i profesionalne asocijacije.

 

Foto: G. Mulić