Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, potpisala je ugovore sa upravljačima 93 zaštićena područja, na osnovu kojih će, za očuvanje ovih prirodnih dobara biti dodeljeno 450 miliona dinara, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Za zaštićena područja obezbeđeno je čak 500 miliona dinara, koji će u potpunosti biti utrošeni u tekućoj godini i za područja koja će u ovoj godini biti stavljena pod zaštitu države.

- Ministarstvo koje vodim nastoji iz godine u godinu da izdvaja sve veća sredstva za sufinansiranje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog značaja. Pre pet godina u te svrhe izdvojeno je 229 miliona dinara, a  ove godine dvostruko više. Obezbedjeno je  500 miliona dinara što je za 40% više u odnosu na prethodnu godinu, ai najveći iznos do sada opredeljen je za naše bisere prirode, istakla je Irena Vujović. - Razvojne mogućosti Srbije moguće je u potpunosti uskladiti sa potrebama i očuvanjem prirode. Zato se nadam da ćemo uz zajednički trud i rad učiniti da buduće generacije prepoznaju ovaj period kao ključan u borbi za zaštitu prirode, a koja počinje upravo kroz dobro zakonodavno utemeljenje i dobro upravljanje zaštićenim područjima.

Opredenjena sredstva upravljači će koristiti za rad i opremanje čuvarske službe, obeležavanje zaštićenih područja, infrastrukturne, edukativne aktivnosti, monitoring vrsta i staništa i naučno-istraživačke projekte.

- Drago mi je što su upravljači zadovoljni obezbedjenim sredstvima za ovu godinu. Projekti koje će se realizovati uz podršku Ministarstva, treba da podignu  na viši nivo zaštitu prirode. Primera radi, iz ovih sredstava realizovaće se i projekat koji je u planu već četiri decenije, a u pitanju je uređenje riblje staze u zaštićenom području PIO Dolina Pčinje. Istim intenzitetom nastaviće se i budući rad, kako bi se sačuvala prirodne dobra i budućim generacijama omogućilo njihovo održivo korišćenje, poručila je Irena Vujović.

foto: G.Mulić