Danas i sutra Kongresni centar Master i Aula Novosadskog sajma su mesta koja spajaju bitne činioce sadašnjosti i budućnosti: energetsku efikasnost, održivost, ekologiju kao i investicije koje su neophodne za njihovo postizanje. Na sajamskim priredbama Sajam je domaćin panelistima, izlagačima, stručnoj i širokoj publici koji imaju prilike da prošire svoja saznanja i kroz njihovu primenu i nove postignu više. Dani energetike i investicija i Sajam ekologije svečano su otvoreni presecanjem vrpce, kojem su prethodila obraćanja uvaženih gostiju posvećena upravo energijij, ekologiji i investicijama.

Kako je u svom obraćanju između ostalog rekla ministarska rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pametna politika je energetski osvešćena i korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost će nužno oblikovati budućnost na putu ka dekarbonizaciji energetskog sektora kojoj se teži do 2050. U ovome je sektor zgradarstva odgovoran za veliki deo potršnje energije i emisiju štetnih gasova.  

 - Okupljanje eksperata, građevinaca, energetskih stručnjaka, kao što je slučaj danas i sutra na ovom Sajmu je dobra prilika da istražimo najnovije tehnologije, proizvode i rešenja koja nam omogućavaju da transformišemo naše zgrade u energetski efikasne objekte, rekla je rekla je Dubravka Đedović Handanović ministarka rudarstva i energetike i podsetila prisutne da se Srbija obavezala da smanji emisiju štetnih gasova za 40 odsto  do 2030. godine u odnosu na 1991.  Ministarka Đedović je govorila i o postavljenim ciljevima u integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu do 2030.

-Ciljevi su da energetski rehabilitujemo oko 1 odsto zgrada za stanovanje godišnje, zatim 3 odsto javnih zgrada i oko 2,3 odsto nerezidencijalnih, odnosno ostalih zgrada. Merama koje preduzimamo kroz programe subvencionisanja, težimo da do da do 2030. rehabilitujemo 130.000 domaćinstava i oko milion metara kubnih javnih zgrada. Do sada je kroz programe koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i jedinica lokalnih samouprava energetski sanirano 20.000 domaćinstava u šta smo uložili 2,7 milijardi dinara, a u toku je javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije, termoizolacije, zamenu kotlova, postavljanje solarnih panela i odziv građana je odličan, naglasila je Đedović i dodala da se ovaj projekat realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a da se od realizacije projekta očekuje energetsko unapređenje  još 50.000 domaćinstava.

Međunarodni dani energetike i investicija organizovani su u saradnji sa Projektom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "Bolja energija". Ambasador Sjedinjenih Američkih država, Kristofer Hil pohvalio je saradnju između USAID-a i Ministarstva rudarstva i energetike, koji zajedničkim snagama rade na unapređenju energetske efikasnosti i istakao značaj zajedničkih napora u cilju demonstriranja efikasnosti pametnih energetskih intervencija, bilo da je reč o izolaciji zgrada u Valjevu ili unapređenu daljinskog grejanja u Pančevu.

- Posebno mi je zadovoljstvo što samo ovde na Danima energetike i investicija jer problemi o kojima će se govoriti su prioritetni i upravo one zemlje i oni ljudi koji se bave njihovim rešavanjem su jako važni za budućnost. Ovi napori daju konkretne primere koji pokazuju kako koncept uštede energije može i treba da funkcioniše u Srbiji, istakao je ambasador Hil koji se u svom obraćanju osvrnuo na lik, delo i značaj zaostavštine čovečanstvu Nikole Tesle, o čemu je  u svom obraćanju govorio i generalni direkror Novosadskog sajma Nikola Lovrić što nije bilo slučajno. Naime, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID su početkom godine, potpisali sporazum o partnerstvu u energetici i pokrenuli edukativnu kampanju u okviru projekta "Bolja energija". Medijska kampanja ovog projekta koristi animirani lik jednog od najvećih svetskih naučnika Nikole Tesle američko – srpskog genija. On je podsetio prisutne da je  najpoznatije dostignuće Nikole Tesle desilo se 1893.  kada je osvetlio Čikago i najveću svetsku izložbu Expo koja je organizovana povodom jubileja 400 godina od putovanja Kolumba u Ameriku, nakon čega se osvrnuo na značaj aktuelnih sajamskih manifestacija.

- Danas i sutra na ovom skupu, Danima energetike i investicija i Sajmu ekologije, naša misija je da informišemo i edukujemo građane, potrošače energije o neophodnosti unapređenja energetske efikasnosti, o važnosti zaštite životne sredine i održivosti kvalitetnog ekološkog sistema, i drugim pitanjima koji utiču na kvalitet života, naglasio je Lovrić.

A prostora za edukaciji o energetici, ekologiji kao i održivost imaju svi oni koje ove teme zanimaju. Svoja znanja posetioci mogu proširiti na različitim panelima i konferencija, a zahvaljujući izložbama u auli, pre svega na štandu Grada Novog Sada može se saznati nešto više o recikliranju i razvrstavanju otpada kao i o značaju korišćenja goriva iz obnovljivih izvora.

Da aktuelne sajamske manifestacije sprovode sa smislom svoju misiju videlo se i danas kada su učenici novosadskih škola s pažnjom slušala o ekologiji i zaštiti životne sredine što je od velike važnosti.

Na Novosadskom sajmu danas je održan i Sajam zapošljavanja. Ulaz na priredbe Novosadskog sajma se ne naplaćuje.

M.A

Foto: G. Mulić