Pojam veštačka inteligencija je sve prisutniji u društvu, a njena primena je sve veća među stručnjacima, a našla je svoju ulogu i u medijima. Kolika je uloga veštačke uloge u medijima i da li ona može da zameni novinare bila je glavna tema Prvemeđunarodnekonferencijeo ulozi veštačke inteligencije u medijima koja je održana 18. oktobra  uugradi Rektorata Novosadskog univerziteta. Na konferenciji koju je organizovao portal Vojvodina uživo učestvovali su najeminentiji stručnjaci iz oblasti medija, privrede, nauke koji su govorili o tome kako veštačka inteligencija utiče na društvo i menja njegove pojedine navike u različitim sferama.

Jedan od povoda organizovanja konferencije je i činjenica da je ove godine plasirana najnovija verzija ChatGPT 4koja korisniku daje mogućnost odgovora na postavljena pitanja na osnovu kojih se kreiraju određeni medijski sadržaji.

Na temu medija i uloge veštačke inteligencije govorili su Greg Beitchman iz VelikeBritanijeiz Bloomberga, Rusmir Nefićiz Bloomberg Adria, Ana Marković iz Wireless Media Group (WMG) i Bojan Brkić glavni i odgovorni urednik Euronews Srbija.Učescnici su se složili da veštačka inteligencija ne može da zameni u potpunosti novinare niti da su informacije verodostojne s obzirom na izvore koje AI koristi pri formiranju informacija.

 

Predstavljen prvi AI Poljoprivednik

Učesnici konferencije su bili u prilici da vide i najnovije izdanje, prvi objavljeni časopis AI Poljoprivrednik koji je uređivala isključivo veštačka inteligencije. Želja uredništva “Poljoprivrednika“ je bila ta da se isproba veštačka inteligencija u kreiranju časopisa kako bi se uočio njen potencijal.