U holu Pokrajinske vlade stočari s teritorije AP Vojvodine, potpisali su ugovore u vrednosti 120 miliona dinara bespovratnih sredstava po Konkursu za opremanje stočarskih farmi u 2023. godini.  Ugovore je, u ime potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimira Galića, dodelio njegov pomoćnik Milorad Malić  koji je zadužen za stočarsku porizvodnju. Malić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da potpiše ugovore sa korisnicima sredstava po ovom konkursu, za čiju realizaciju je, kako je podsetio 2016. godine bio predviđen budžet 30 miliona dinara, a koji je prošle i ove godine iznosio 120 miliona što znači da je povećan četiri puta. 

-Stočari Vojvodine mogu biti zaista zadovoljni onim što Pokrajinska vlada i njen reosrni sekretarijat rade u poslednjih šest godina. Ove godine zahvaljujući razumevanju novog pokrajinskog sekretara, vi ste opremali vaše farme, ali ove godine smo pribegli jednom novom konkursu za koji smo obezbedili 150 miliona dinara namenjenih za nabavku priplodnih junica i nazimica. Nažalost, sva sredstva nisu iskorišćena, tako da vas pozivamo da sledeće godine iskoristite i ovaj konkurs i napunite svoje štale, rekao je Malić.

Za bespovratna sredstva po ovogodišnjem Konkursu za opremanje stočarskih farmi bila je  171 prijava, od čega su 136 ocenjene kao validne, i njihovi podnosioci, stočari, će dobiti sredstva.  Maksimalni iznos koji može da ostvari korisnik je dva miliona dinara, a minimalni 100.000 dinara. Malić, je istako i na povećanje budžeta tokom proteklih šest godina koji je usmeren na razvoj stočarske proizvodnje u Pokrajini.

-Na početku 2016. godine budžet za stočarstvo je bio oko 110 miliona dinara, sada je 300 miliona što je gotovo trostruko povećanje. U poslednjih sedam godina, opremili smo 685  farmi i uložili oko 607 miliona dinara, rekao je Malić i podsetio poljoprivrednike da im Pokrajinski sekretarijat stoji na raspolaganju za sva pitanja, uz želju da sledeće godine znatno više korisnika dobije bespovratna sredstva po ovom konkursu.

Duško Horvat iz mesta Dobrica u Južnom Banatu jedan je od poljoprivrednika koji su danas potpisali ugovor. Po ovom konkursu Horvatu su odobrena sredstva u visini dva miliona dinara  za kupovinu rol prese italijanskog proizvođača Gaspardo.  Ovaj poljoprivrednik, a pre svega stočar koji se opredelio za mlečno govoderstvao ističe da mu dobijena sredstva puno znače s obzirom na to da će nabavka mašine doprineti značajno u pripremanju stočne hrane.

M.A