Mesna zajednica Srbobran zakazala je za subotu, 26. avgust, održavanje 24. "Srbobranske brazde",tradicionalnog takmičenja orača. Manifestacija, dobro poznata širom Srbije, održaće se na parcelama"Pionir" A.D. Srbobran,između prizme i ekonomskog dvorišta.

Cilj manifestacije"Srbobranska brazda"je propagiranje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poljoprivredne mehanizacije, kao i neposredna razmena iskustava i saznanja u oblasti poljoprivrede. Pravo učešća na takmičenju imaju svi traktoristi, bez obzira na pol, starost i na to da li su zaposleni u poljoprivrednom preduzeću, zemljoradničkoj zadruzi ili su samostalni poljoprivredni proizvođači.

I ove godine, nadmetanje najboljih u radu sa plugovima biće u oranju strništa na 25 cmdubine, lakim i teškim traktorima u trikategorije. U lakoj "A" kategoriji takmičiće se jednobrazdni i dvobrazdni plugovi. Zatim u srednjoj "B" kategoriji trobrazdni klasični plugovi ili plugovi obrtači,dok će se u teškoj "C" kategoriji biti zastupljeni klasični plugovi, višebrazdni klasični plugovi ili plugovi obrtači.

Zainteresovani za takmičenje mogu se prijaviti umesnoj zajedniciSrbobran,pozivom na telefone:021/730-133 i 063/1077-652, ili lično. Za učešće u takmičenju nije potrebna kotizacija, a za najbolje orače organizator je obezebdio novčane  nagrade za  prva tru mestapo kategorijamau iznosu, redom, 25.000 dinara, 20.000 i 15.000 dinara. 

U okviru 24. srbobranske brazde biće organizoano i takmičenje u kuvanju kotlića-svinjkog gulaša. Svaka prijavljena ekipa na takmičenju od organizatora će dobiti 3 kg mesa, šator, stom dve klupe kao i kupon za piće. Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti na brojeve: 021/730-133 i 063/1077-652.  I za nadmetanje u kulinarskim veštinama nije potrebna kotezacije za učešće.

Skup takmičara i defile traktora zakazan je za 8:00 časova, a sat vremena kasnije, u 9:00 sati svečano otvaranje "Srbobranske brazde". U 10:00 časova orači će "ukrstiti" plugove, a kuvari varljače. Proglašenje pobednika i dodela nagrada biće u 14:00 sati.

M.A