U svečanom holu Vlade Vojvodine, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski, uručio je juče ugovore korisnicima koji su ostvarili prava na dodelu sredstava za sufinansiranje po Konkursu za navabku opreme i sisteme za navodnjavanje. Subvencije koje će dobiti 365 poljoprivrednih gazdinstva, omogućiće povećanje površina poljoprivrednog zemljišta pod sistemima za navodnjavanje  u Vojvodini za 3.000 hektara. Sredstva  koja je Pokrajinski sekretarijat po prvoj odluci ove godine opredelio poljoprivrednim gazdinstvima iznose preko 378 miliona dinara.

            Dodela ovakvih ugovora korisnicima, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, kako je na početku obraćanja istakao Aleksandar Panovski, za Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je uvek pravo zadovoljstvo i pokazatelj da su aktivnosti Sekretarijata na pravom putu.

-Sredstva  koja je Pokrajinski sekretarijat po prvoj  odluci ove godine opredelio poljoprivrednim gazdinstvima iznose preko 378 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije sa uloženim sredstvima korisnika je skoro  670 miliona dinara ili  oko 5,7 miliona evra. Kroz Konkurs je sufinasirana nabavka 154 pumpi i agregata  za navodnjavanje, 63 tifona, osam sistema za navodnjavanje u tipu  rendžer, 26 solarnih sistema za navodnjavanje i 234 sistema za navodnjavanje u usevima, rekao je Panovski i dodavši da je za ovaj Konkurs intresovanje poljoprivrednika bilo izuzetno, za 40 odsto veće nego prethodne godine.  

Zbog velikog broja pristiglih prijava zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava na Konkurs za sufinansiranje nabavke opreme sistema za naovdnjavanje Pokrajinska vlada je na predlog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrila povećanje godišnjeg budžeta za dodatnih 80 miliona dinara. To će omogućiti, napomenuo je Aleksandar Panovski dodatno proširenje liste prihvatljivih korisnika sredstava.

-To znači da posao sa sufinansiranjem sistema za navodnjavanje nije prošao, radi se dalje. Naredni rebalans budžeta koji očekujemo oko septembra, omogućiće ukupan budžet po Konkursu u visini skoro 460 miliona dinara.  To je jasan pokazatelj da Pokrajinska vlada, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaju potrebe i značaj navodnjavanje, rekao je Panovski.

Atila Milutinović iz Oroma u opštini Kanjiža je jedan od korisnika kome su odobrena sredstva i koji se zuahvaljujući ovoj pomoći vratio proizvodnji duvana Berlej.

-Sredstva koja smo dobili u visini 70 odsto nam znače mnogo. Konurisali smo za sredstva za nabavku tifona koji je neophodan za proizvodnju duvana Berlej, koji radimo u kooperaciji sa kompanijom JTIiz Sente. Kada sam se dogovarao za ponovno pokretanje proizvodnje ove sorte duvana sa JTInakon pauze jer ovaj duvan nije bio potreban, uslov za pristanak je bio da mi se pomogne u nabavci sistema za navodnjavanje, jer bez toga nema proizvodnje, kaže Atila Milutinović koji je pre 10 godina bio najveći proivzođač duvana Berlej u Srbiji i kome su ostvarena sredstva značajno pomogla da se vrati proizvodnji Berleja.

Jedan od potpisnika ugovora je i Struhar Mihal iz Silbaša, proizvođač industrijske paprike. Mihal je ostvario pravo na sredstva za sufinasiranje sistema za navodnjavanje kap-po-kap na površini 4 hektara.

-Nabavio sam trake kap-po-kap, crevam hidriciklon za šta sam ostvario povraćaj sredstava u visini 70 odsto vrednosti investicije. To je značajni povraćaj jer svaka pomoć nam znači, pogotovo u izazovnim godinama kao što je ova, naglašava Mihal koji je ovaj sistem već instalirao pri samoj setvi paprike i koji je već pokazao svoje predsnosti u proizvodnji.