U ponedeljak se u Dunav kod Čelareva izlilo više od 30.000 nafte iz bugarskog broda koji je tu bio usidren. Nadležne službe čine sve da se spreči širenje mrlje. Grad Novi Sad zabranio je kupanje na popularnoj novosadskoj plaži Štrand. Prvi rezultati analiza ohrabruju jer se procenjuje da neće biti značajnijih negativinih posledica za životnu sredinu

-Prema dosadašnjim analizama koje su nam dostavile kolege iz Republičke agencije za zaštitu životne sredine ne bi trebalo da bude značajnije štete zbog ovog izlivanja. Pronađene su minimalne količine naftnih derivata u vodi, koje su manje od onog što propisuje pravilnik o kvalitetu vode. To znači da nisu ugrožena ni nizvodna naseljena mesta. Sve službe predviđene zakonom su urgentno reagovale. Na lice mesta izašli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, sektora za vanredne situacije, Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, Pokrajinske vodne inspekcije i predstavnici JVP „Vode Vojvodine“. Uzeti su uzorci nafte sa broda, napravljeni su zapisnici, a dalje postupanje i kaznene odredbe sprovodiće nadležno tužilaštvo, rekao je Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Ivanović je dodao se u ovom momentu rade analize vode i čim one pokažu da je voda bezbedna zabrana kupanja u Dunavu će biti suspendovana.

A.M.

Foto: Pixabay