Danas su u holu Pokrajinske vlade uručeni ugovori korisnicima, mladim poljoprivrednicima po Konkursu za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima u AP Vojvodini u 2023. godinu.
Neposredno pre uručenje ugovora, korisnicima sredstava, mladim poljoprivrednicima, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, poželeo je korisnicima uspešnu realizaciju „start ap“ projekata za koje su ostvarili prava na sredstva.

-Ovaj konkurs primenjujemo od 2017. godine i do sada je blizu 1.000 mladih ljudi, poljoprivrednih gazdinstva, ostvarilo sredstva po ovom konkursu. Suština Konkursa je da mladi ostanu na selu, u ruralnim sredinama kao i povratak mladih na selo, koliko je to moguće. Predmet Konkursa jesu biljna i stočarska proizvodnja, a najšire moguće smo opredelili da se ova sredstva mogu dodeliti, rekao je pokrajinski sekretar Vladimir Galić.

Pokrajinski sekretar Galić, je istakao i da je po ovom konkursu predviđeno 200.000.000 dinara koje Pokrajinska Vlada dodeljuje mladim poljoprivrednicima. Najviši iznos koje korisnik dobija po Konkursu je 1.500.000 dinara, a najniži 500.000 dinara po jednoj prijavi. Kada je iznos sredstava koji se dobija u pitanju, on iznosi 90 odsto vrednosti celokupne investicije. To znači, kako je naveo pokrajinski sekretar Vladimir Galić, da ako se korisnik opredelio za nabavku mašine čija je vrednost 15.000 evra, Pokrajinska vlada obezbeđuje sredstva u visini 13.500 evra.

Pravo na sredstva po Konkursu ostvarilo je 163 mladih poljoprivrednika, starosti od 18 do 40 godina. Pre realizacije investicije, Pokrajinska vlada će avansno uplatiti korisnicima 75 odsto vrednosti ukupnih sredstava koje će dobiti, a ostatak do kraja godina, do kad su u obavezi da iskoriste sredstva za svoje "start ap" projekte.

Jedan od aplikanata za sredstva po Konkursu namenjenih mladima, koji je danas potpisao ugovor je i 29. godišnji Miloš Ivanović iz Nikinaca. Miloš će sredstva uložiti za kupovinu umatičenih grla ovaca. Za ovčarstvo se opredelio s obzirom na to da ima puno prijatelja ovčara, od kojih i očekuje pomoć u savetima. Kako navodi ovaj mladi poljoprivrednik, sredstva dobijena od Pokrajinske vlade će mu puno značiti kao podsticaj za opstanak na selu. Konkurs, ocenjuje kao veoma dobar, s obzirom na to da pomaže mladima da krenu u bolju budućnost.