Dan polja strnih žita srednjeg Banata održan je u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin na imanju Zlatica. Na oglednom polju predstavljen je sortiment domaćih i stranih semenarskih kuća, ukupno 51 sorta pšenice, tri sorte tritikalea, 11 sorti ječmova.

Pšenice na poljima u ovom regionu izgledaju dobro. Padavine nisu nedostajale ni tokom zimskog perioda, ali sada bi bilo dobro da kiše prestanu i da sunce prosuši klasove, kaže Zorica Rajačić. Na njivama ima poleglih useva. Razlozi za poleganje su različiti, od prevelike setvene norme, neizbalansirane količine azotnih đubriva u prihrani, kao i dobar početni porast i bokorenje. Osim toga, pljuskovite kiše i vremenske nepogode doprinele su poleganju, posebno ječmova, dodaje Rajačić.

Zaštita pšenice je ove godine bila obavezna, a poljoprivrednici kažu da su zaštitu useva radili dva do tri puta kako bi sprečili razvoj bolesti. Ove godine bilo je lisne rđe, žute rđe, pegavosti, fuzarioze klasa, kaže Snežana Parađenović iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja, te je bilo potrebno sačuvati kako list i stablo, tako i klas. Dodaje da se nije moglo očekivati da će zaštita odrađena u martu biti dovoljna do maja, već je bio potreban i tretman između.

Sa parcela na kojima je odrađena sva preporučena agrotehnika, možemo očekivati prosečan ili iznad prosečan rod, smatraju agronomi. Poljoprivrednici se takođe nadaju dobrom rodu. Vojin Trkulja, direktor poljoprivrednog preduzeća Branko Gleđa iz Banatskog Višnjićeva kaže da je pšenica sada dosta zelena i da će žetva početi početkom jula. Na njivama ovog preduzeća posejano je 85 hektara pšenice, a očekuje prinos od šest tona po hektaru, a na nekim parcelama i više.

Proizvođači strnih žita rado dolaze na dane polja i slične skupove, zainteresovani da čuju više o agrotehničkim merama koje su primenjene na oglednim parcelama kako bi ih primenili na svojim, ističe Kristina Salapura, direktorica PSS Zrenjanin. Ove godine saradnja sa poljoprivrednicima proširena je i temama vezanim za primenu eAgrara, te su za sva pitanja na raspolaganju proizvođačima, dodaje Salapura.

Tekst i foto: A.Mihajlović