Zadružni savez Srbije je i ove godine nagradio priznanjem “Etno brend” najbolje poljoprivredne proizvođače, koji neguju proizvodnju tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda.  Ova značajna priznanja dodeljena su u nekoliko robnih grupa.
U kategoriji “Robni brend u grupi meso i proizvodi od mesa” nagrađeni su: Poljoprivredno stočarska zadruga “Moravka”, Kaona – Čačak, Industrija mesa “Kosanović”, Sremska Mitrovica, Poljoprivredno gazdinstvo Vojnović, Kuzmin i “Trivuk” doo, Zemun. U kategoriji “Robni brend u grupi prerada voća i povrća” priznanje je dobilo Poljoprivredno gazdinstvo Kajzer, Velika Moštanica, a za “Robni brend u grupi rakija i alkoholna pica” nagrađena je Zemljoradnička zadruga “Pomona”, Kladušnica – Kladovo.
Poljoprivredna zadruga “Zlatni ram 031” Dobrače – Arilje je dobila priznanje “Korporativni brend u grupi med i pčelinji proizvodi”, a za “Korporativni brend u grupi proizvodi od lekovitog bilja”, nagrađena je Zemljoradnička zadruga “Meli”, Grezna – Knjaževac. Poljoprivredno turistička zadruga “Etno selo Stara Planina”, Kalna – Knjaževac je dobitnik priznanja u kategoriji “Korporativni brend  – Seoski turizam i očuvanje tradicije”, a restoran “Stara Hercegovina” u Beogradu je proglašen za najbolji restoran nacionalne kuhinje i dobitnik je priznanja “Korporativni brend – Ugostiteljstvo”.
Poljoprivredno gazdinstvo Stepanov u Banatskom Velikom Selu dobilo je priznanje “Robni brend u grupi – Prerada žitarica i uljarica”, a Poljoprivredno gazdinstvo Brankice Stojanović u Babušnici nagrađeno je kao “Robni brend u grupi – Mleko i proizvodi od mleka”.  U kategoriji “Korporativni brend – Proizvodi od šumskih plodova” nagrađena je Poljoprivredna zadruga “Vlasina fruit” – Vlasotince, a Poljoprivredna zadruga “Darovi Rtnja” u Boljevcu dobila je priznanje “Etno brend 2023” za negovanje tradicije u proizvodnji Rtanjskih etno proizvoda.
Za očuvanje tradicije zahvalnicama su nagrađeni: Zemljoradnička zadruga “Seme Rajac” – Gornji Banjani (za negovanje tradicije u proizvodnji krompira), Poljoprivredno gazdinstvo Ljuba Jankovića, Vlaškom Polje – Mladenovac (za negovanje tradicije u proizvodnji sušenog voća), kao i Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Panlanci (za očuvanje i stvaranje domaćih sorti povrća). Zahvalnice su dobili i Turistička organizacija Beograd za doprinos u promociji zadruga i etno turizma, kao i Udruženje “321 Srbija” – Beograd za medijsku promociju udruženih proizvođača autentičnih srpskih proizvoda. Zahvalnicu je dobilo i Udruženje žena “Živičanke”, Živica – Požarevac, Udruženje žena “Milutin Stojković”, Kličevac – Požarevac, kao  Poljoprivredno gazdinstvo Marjanović u selu Kličevac kod Požarevca.
G. R.
 
Foto: ZSS