Tradicionalni Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju održan je na Rimskim šančevima, 6. juna. Ni kiša koja je padala nije omela proizvođače i stručnjake da dodju i uvere se u vrednost novosadskih sorti.

Prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, podsetio je da su strna žita, krmno bilje i uljana repica, biljne vrste koje predstavljaju ne samo izvor stočne hrane, već i važnu industrijsku sirovinu. To su vitalne kulture važne ne samo za prehrambenu sigurnost naše zemlje već i za naš  ekonomski razvoj ali  i regiona.

- Zato je Dan polja prilika da se institutski stručnjaci pohvale plodovima svog rada ali i da se prisete poteškoća  sa kojima se poljoprivreda svakodnevno suočava, istakao je prof. dr Miladinović. – Klimatske promene, bolesti biljaka, pojava novih štetočina, nedostatak resursa, ekonomske teškoće  su problemi koji moraju da se rešavaju.

Zajedničkim radom, razmenom znanja i iskustva između proizvođača i stručnjaka, moguće je pronaći inovativna rešenja u poljoprivredi kako bi se ovi izazovi savladali i ostvarila veća produktivnost.

Analizirajući proizvodnu godinu koja je već za nama dr Milan Mirosavljević, upravnik Odeljenja za strna žita novosadskog Instituta, ukazao je  da je zima bila dosta blaga bez ijednog izrazito hladnog perioda. Proleće je bilo vlažno sa dobrim rasporedom padavina što je pogodovalo razvoju biljaka, pa se dobro formirala biljna masa, a  dobri su i sklopovi. Nažalost ovakvi vremenski uslovi pogodovali su pojavi patogena, pogotovo žutoj rđi na pšenici. Proizvođači koji su pratili upozorenja stručnjaka i pravovremeno primenili odgovarajuće agrotehničke mere, pre svega zaštitu useva mogu da očekuju ne samo solidne prinose nego i rekordne.

Da je to tako uverili su se i učesnici Dana polja razgledajući makro ogled sa strnim žitima u kom su NS sorte zablistale u punom sjaju. U ogledu su  pored dobro poznatih  sorti pšenica koje su široko reasprostranjene u praksi, inače nosioca proizvodnje i kvalitetnog pšeničnog zrna , predstavljene i novije i najnovije sorte pšenice, kao i dobro poznate sorte ječma i nova sorta tritikalea.

Učesnici Dana polja mogli su da pogledaju  i demo oglede s najznačajnim krmnim mahunarkama kao i  aktuelnim sortimentom uljane  repice.

T.Gnip

Foto: G. Mulić