U okviru jubilarnog Medjunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu održan je četvrti po redu Dan voćara. Skup  su organizovali Privredna komora Vojvodine, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Novosadski sajam, Garancijski fond AP Vojvodine, Zadružni savez Vojvodine, Društvo voćara Vojvodine i Savez vinara i vinogradara Srbije. Medijski pokrovitelj skupa bila je Radio televizija Vojvodine, a medijski partneri "Dnevnik - Poljoprivrednik" AD i " Dobro jutro - Dnevnik". Bila je to prilika da se ponovo na jednom mestu okupe predstavnici nauke, trgovinskih lanaca, voćari, vinogradari i stručnjaci iz ove oblasti.
Pozdravljajujući prisutne, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, podsetio je da je  ukupna  spoljnotrgovinska razmena voća naše zemlje, u prošloj 2022. godini iznosila 1,13 milijardi evra što je za 3 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Najviše je izvežena jabuka  u količini od 148 hiljada tona, što je skoro 36 odsto od ukupnog izvoza svog voća.  
Takođe, istakao je da Privredna komora Vojvodine u svojim aktivnostima nastoji da voćarima i vinogradarima pruži punu podršku pronalazeći nova tržišta. Potencijalno nova tržišta predstavlja  sever afričkog kontinenta, Daleki istok i Velka Britanija.
 Ovogodišnji Dan voćara, ostaće upamćen po  najavljenoj kampanji promocije Vojvodine kao voćarske  regije.
Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrednika Privredne komore Vojvodine, istakao je da je ideja  potekla od  proizvodjača i njihove potrebe za brendiranjem proizvoda s ovih prostora, a u cilju boljeg pozicioniranja na stranom tržištu. PKV  i PKS su podržale ovu inicijativu i nastao je brend  PANNONIAN FRUITS.
 Da bi se bolje  istakla Vojvodina kao značajna voćarska regija, napravljen je logo kao  prepoznatljiv odraz kvaliteta. PKV je pomogla u kreiranju loga ali i prvog dela markentiške kampanje, koja će se odvijati i u narednom periodu. Zato je ova jubilarna manifestacija odabrana kao mesto odakle počinje promocija, a ceo sajamski štand PKV je u znaku ovog brenda.
Dan voćara bila je prilika i da se proizvođačima ukaže na  izazove  u voćarskoj proizvodnji, ali i da više čuju o berbi i čuvanju krušaka i dunja, zatim primeni biljnih regulatora u praksi u zasadima kajsije, trešnje i borovnice, a sve u cilju uspešnije proizvodnje i ostvarivanja viših prinosa i njihovom boljem plasmanu na tržištu.
 
T. Gnip
Foto: G. Mulić