Zemljoradnička zadruga „Svilamed 2020“ dobitnik je velike zlatne medalje u grupi pčelinjih proizvoda na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ova zadruga osnovana je 2020. godine u selu Grabovac, u blizini Svilajnca, udruživanjem pet poljoprivrednih gazdinstava u realizaciji zajedničkog cilja – proizvodnji čistog prirodnog meda. Ministarstvo za brigu o selu prepoznalo je značaj ovog projekta i podržalo ga u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“. Podsticajna sredstva su doprinela da zadruga za kratko vreme bude jedna od najopremljenijih i najperspektivinijih zadruga u Pomoravskom okrugu, a kvalitet meda su visoko ocenile i stručne komisije Novosadskog sajma. 
Zadruga „Svilamed 2020“ ima 600 košnica koje se nalaze u Donjoj Resavi, u čistoj prirodi, na poljima okruženim bagremovima šumama. Ova zadruga godišnje proizvede oko 18 hiljada kilograma bagremovog meda. U postupku je sertifikacija za HCCP standard, a pored kvalitetu meda, velika pažnja se poklanja i dizajnu ambalaže, kao i celokupnom marketingu. Za kvalitetan nastup na tržištu zadužena je Isidora Stević, ćerka jednog od osnivača zadruge. Posetioci sajma ovu mladu i sposobnu ženu mogu da upoznaju u hali 23 Novosadskog sajma, na sajamskom štandu „Svilamed“-a. 
Zemljoradnička zadruga „Svilamed 2020“ članica je Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, čije je sedište u Jagodini. Savez aktivno pruža podršku pri formiranju i registrovanju zemljoradničkih, zanatskih, specijalizovanih, kao i učeničkih zadruga.
 
Tekst i foto: G. Radović