U okviru ovogodišnjeg  Medjunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu održana je radionica, podrška lokalnim proizvođačima hrane kroz razumevanje pravilnog deklarisanja proizvoda. Organizatori ove radionice bili su novosadski  Naučni  institut za prehrambene tehnologije i Institut za ratarstvo i povrtarstvo.  Skup je održan pod pokroviteljstvom medjunarodnog FAO projekta Grainefit ,s ciljem da se pruži podrška lokalnim proizvodjačima  i preradjivačima starih i slabo korišćenih poljoprivrednih kultura kao i proizvodjačima tradicionalnih proizvoda u želji da shvate  značaj pravilnog deklarisanja.
Dr Sanja Mikić, stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, inače koordinator ovog medjunarodnog FAO projekta čiji je cilj da se sačuvaju stare sorte strnih žita – pšenice, ječma, ovsa i raži, istakla je da se ovom radionicom želi da ukaže lokalnim proizvođaćima na vrednost starih sorti u dobijanju lokalnih proizvoda ne samo od strnih žita već i drugih biljnih vrsta kao i od voća i povrća. 
Kako je istakla dr Milica Pojić, naučni savetnik Instituta za prehrambene tehnologije, svedoci smo da sve veći broj poljoprivrednih gazdinstava i drugih malih proizvodjača hrane stavlja u promet prehrambene proizvode premijum kvaliteta, koji su izradjeni u malim serijama, od sirovina najčešće iz lokalne proizvodnje, a ono što im nedostaje je da nisu pravilno deklarisani odnosno ne sadrže sve elemente koji su predvidjeni Pravilnikom o deklarisanju.
Dr Miroslav Hadnađev, naučni savetnik Instituta za prehrambene tehnologije, podsetio je prisutne da je naš Pravilnik o deklarisanju uskladjen s evropskom regulativom. S obzirom da deklaracija predstavlja ličnu kartu proizvoda, osim  naziva treba da sadrži i  sastojke koji ulaze u njegov sastav odnosno nutritivnu tablicu. Takodje potrebno je da ima i upozorenje u slučaju da sadrži neke materije koje mogu da izazovu kod odredjenog broja konzumenta neke zdravstvene probleme. Neophodno je da sadrži i rok trajanja, kao i zemlju porekla ali i uputstvo o načinu primene.  
S obzirom da deklaracija ima ključnu ulogu u zaštiti potrošača ali i u promovisanju zdrave hrane, važno je proizvodjačima ukazati na greške koje se prave. Prvenstveno  kako bi svoje kvalitetne proizvode bolje plasirali  na tržište pogotovo što oni mogu da predstavljaju i turističko gastronomsku ponudu područja s kog potiču.
 
T. Gnip
 
Foto: G. Mulić