Juče je još jednom, po osmi putna Poljoprivrednom sajmu, sada već po tradiciji, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i vodoprivredu bio domaćin konferencije Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika. Skup je na početku u ime Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika pozdravio Aleksandar Milovinović.  Potom se u ime domaćina obratio podsekretar Pokrajinskiog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski koji je ovom prilikom podsetio na aktivnosti koje Sekretarijat kroz svoje delovanje sprovodi kako bi popravio demografsku sliku mladih poljoprivednika, i dao im vetar u leđa u njihovim počecima u poljoprivredi.

-Pokrajinski sekretarijat ima posebnu liniju finansijske podrške mladim poljoprivrednicima. Korisnici ove linije su mladi poljoprivrednici starosti od 18 do 40 godina, koji su u godini kada je Konkurs otvoren registrovali poljoprivredno gazdinstvo.  Ova mera podrške postoji od 2017, godine, a od tada do kraja 2022. ukupno 785 individualnih mladih poljoprivrednih proizvođača je dobilo „start up“ podršku. Ovaj konkurs, za 2023. godinu je u toku, a za njegovu realizaciju je obezbeđeno 200 miliona dinara je u toku, rekao je Panovski i naglasio da mladi poljopirvednici preko ove konkursne linije mogu dobiti povrat od 90 odsto vrednosti investicije. Treba istaći da mladi poljoprivrednici, kao individualni poljoprviedni proizvođači mogu da koriste i druge mere podrške Pokrajinskog sekretarijata. Do sada je mladim poljoprvednicima preko linije podrške mladima dodeljeno, u petogodišnjem peridu 2,1 milijarda dinara.

Svestranu podršku i saradnju Srsko udruženje mladih poljoprivrednika ima i od Privredne komore Vojvodine. Kako je istako Mladen Petković, ova institucija se trudi da mladim poljoprvednicima prenese znanja kolega iz Evoropske unije koja je i naš strateški partner. To potvrđuju i podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni koji upućuju da je u prošloj godini izvoz u EU bio na nivou 4,8 milijardi, a uvoz 3,2 milijardi dinara.

-U narednom periodu cilj nam je, s obrzirom da su najsavremniji voćnjaci u zemlji  u Vojvodini, Pokrajnu upravo promovišemo kao značajni vočarski region.

Na konferenciji su se obratili i predstavnici udruženja mladih poljoprivrednika iz Slovenije, Češke i Slovačke. Svi oni imaju zajedničke izazove s kojima se suočavaju kao početnici i jedan od delovanja rada je upravo usmeren na saradnju sa državnim institucijama u cilju obezbeđenja većih podsticaja namenjenih mladim poljoprivrednicima. Zajednički problem im je i kako privući što više mladih da se bave poljoprivredom, granom koju uglavnom većina mladih ne vidi kao atraktivnu. Aktivnosti su usmerene i na bolje uslove na tržištu, a sve više se suočavaju s problemom restriktivnog korišćenja pesticida u poljoprivredi.