Podaci o registraciji za prvi kvartal godine ukazuju na pad broja registrovanih traktora ali i oporavak ostalih vrsta mašina, nakon gubitka zabeleženog u prvom kvartalu 2022. Sve u svemu, tržište je u zastoju, pogođeno kašnjenjem u procedurama za dodelu javnih sredstava. Postoji zabrinutost zbog kupovine i prodaje polovnih mašina, koja dramatično raste i ne poboljšava tehnološki nivo italijanskih farmi.

Tržište traktora u padu

U prvom kvartalu ove godine italijansko tržište traktora je u padu u odnosu na isti period prethodne godine, dok je prodaja kombajna, traktora sa utovarnim platformama i teleskopskih utovarivača zabeležila oporavak u odnosu na pad zabeležen u prva tri meseca 2022, ali i dalje uz mali obimom prodaje. Podaci o registraciji – koje obrađuje FederUnacoma na osnovu registracija Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj – pokazuju ukupno 5.083 registrovana traktora u periodu januar-mart, što je pad od 5,3% nakon gubitka od 10% već zabeleženog u prvom kvartalu prethodne godine. Kombajni su dostigli 60 jedinica (+46,3%), teleskopski utovarivači 376 (+21,7%) i traktori samoutovarnih platformi ukupno 158 (+18,8%), dok su prikolice ostale na približnom niovu  1.919 jedinica (-1,3%). Prema proceni FederUnacoma, tržište – koje pored registrovanih vozila uključuje širok spektar mašina i opreme što prati Zavod za statistiku – trenutno je u opasnosti od zastoja. U kontekstu koji je već postao neizvestan, trendom poljoprivrednih prihoda i verovatnom sušom, što može uticati na proizvodnju – kako objašnjava Asocijacija italijanskih proizvođača mehanizacije FederUnacoma – odlučujuća varijabla je dostupnost javnih podsticaja za kupovinu mašinske opreme. Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kojim se izdvaja 400 miliona evra za kupovinu "potpune električne energije" i traktora na metan, kao i vozila sa preciznim uređajima, trenutno je u zastoju dok se čeka na uspostavljanje procedura za dodelu sredstava. Nov paket podrške od 225 miliona evra namenjen nabavci traktora tek treba da se definiše, najavila je Italijanska vlada. Ova sredstva su iz Inovacionog fonda, a poverena su Ismei na operativno upravljanje.

Rast prodaje polovnih mašina-u 2022. prodato 51.000 traktora

FederUnacoma je takođe zabrinuta zbog stalnog rasta prodaje i kupovine polovnih vozila. Samo u 2022. godini - prema podacima o prenosima vlasništva koje obrađuje Federacija - prodato je 51 hiljada polovnih traktora , što je povećanje od 30% u odnosu na prethodnu godinu. Reč je o vozilima prosečne starosti od dvadeset godina, koja ne poboljšavaju kvalitet voznog parka mašina koje rade na našoj zemlji, već naprotiv usporavaju proces modernizacije koji je potrebniji i hitniji nego ikada.

Tekst i foto: M.A