Popis poljoprivrede biće sproveden od 1. oktobra do 15.decembra 2023.  najavio je dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, na konferenciji održanoj u beogradskom hotelu Metropol.

Na konferenciji nazvanoj „U sustret popisu poljoprivrede 2023“ najavljeno je da će popisom biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, a preliminarni rezultati biće objavljeni do 31. januara 2024. godine. Konačni rezultati biće poznati do 31. decembra 2025. godine.

Popis će organizovati i obavljati oko 4.000 lica, a njime će, kako se očekuje, biti obuhvaćeno oko 680.000 gaazdinstava, pravnih lica i preduzetnika.

Važnost ovog posla, kako je istakao Kovačević, ogleda se u činjenici da ćemo dobiti tačne podatke o tome koliko zemljišta obrađujemo, koliki nam je stočni fond, sa kakvom poljoprivrednom mehanizacijom raspolažemo i kako upravljamo gazdinstvima. Sve to neophodno je za kreiranje adekvatne agrarne politike.

O značaju sprovođenje popisa na konferenciji su govorili i  Nikola Bertolini, šef odeljenja za saradnju EU delegacije, Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i Dragana Marković, načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva u Republičkom zavodu za statistiku.

Popis poljoprivrede sprovodi se uz podršku EU u okviru projekta IPA 2018.

A.M.

Foto:G.Mulić