Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je juče da je Vlada Srbije, na predlog Republičke direkcije za robne rezerve, dala saglasnost da ta direkcija izvrši kupovinu do 100.000 tona merkantilne pšenice roda 2012. godine domaćeg porekla u rasutom stanju, koja mora biti u skladu s važećim pravilnicima o kvalitetu i standardu.

Republička direkcija za robne rezerve obaviće plaćanje kupljene merkantilne pšenice u roku do osam dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Merkantilna pšenica, koja se plaća po ceni od 23 dinara po kilogramu, biće kupovana od aktivnih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i aktivnih zemljoradničkih zadruga registrovanih u APR-u.


Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog komercijalnog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je pet tona, a maksimalna 100 tona, dok maksimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jedne zemljoradničke zadruge iznosi 150 tona.

Količina merkantilne pšenice koja će biti kupljena od komercijalnih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i zemljoradničkih zadruga biće utvrđena na nivou upravnih okruga Srbije, u zavisnosti od ukupno zasejanih površina pod merkantilnom pšenicom.

Prema zvaničnim procenama, u Srbiji je setva merkantilne pšenice roda 2012. godine obavljena na površini od približno 482.613 hektara.

Očekuje se prosečan prinos od 3,5 do četiri tone po hektaru, odnosno od 1.600.000 tona do 2.000.000 tona merkantilne pšenice, navodi se u saopštenju.