Opština Nova Crnja, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat potpisali su danas ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u ovoj opštini. Osnivanje fonda je podržaoProjekat velika mala privredakoji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Nova Crnja je, posle Novog Pazara, Bele Palanke i Vlasotinca, četvrta opština u Srbiji koja je u poslednja dva meseca osnovala fond za podsticaj razvoja poljoprivrede uz podršku Projekta velika mala privreda. Zahvaljujući ovim fondovima, poljoprivrednim gazdinstvima obezbeđen je pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u modernizaciju i unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje.

Prethodno je uz podršku USAID-a pokrenuto 9 inovativnih fondova pomoću kojih je preko 100 poljoprivrednika već dobilo sredstva i uložilo u svoja gazdinstva.  

„Podsticajna sredstva „revolving“ fonda su namenjena poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u proizvodnju obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica. Ovakav alternativni  vid podrške od strane opštine upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do povoljnih finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način“, izjavila je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama Projekta velika mala privreda.

-Opština Nova Crnja je svojim strateškim planovima definisala poljoprivredu kao osnovu razvoja opštine i iz tog razloga svake godine izdvaja sve veća sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.  Do sada smo bespovratna sredstva dodelili za preko 80 poljoprivredih gazdinstava preko Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Nova Crnja.  Veliko nam je zadovoljstvo što je Fondacija Ana i Vlade Divac prepoznala našu opštinu kao prvu opštinu iz Vojvodine sa kojima će osnovati Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i  verujem da ćemo opravdati poverenje. Opština osnivanjem fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede pokazuje da je prepoznala ovaj vid saradnje kao održiv, koji će kao takav u mnogome doprineti razvoju poljoprivrede i prerade  poljoprivrednih proizvoda  na teritoriji opštine Nova Crnja, kao suštinske vrednosti za opstanak sela", izjavio je predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus.


U novoosnovane fondove opštine i Fondacija zajednički ulažu od 3.000.000 do 6.000.000 dinara. 

“Drago nam je da pokrećemo Lokalni fond za razvoj poljoprivrede i u opštini Nova Crnja i da ćemo zajedno pružiti dodatne mogućnosti za razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava sa posebnim akcentom na mlade sa sela. Posle 12 kreiranih lokalnih fondova u Centralnoj Srbji ovo je prvi ovakav fond u Vojvodini i verujemo da će model koji smo razvili biti koristan i poljoprivrednicima u Banatu, a opštini omogućava stvarnje sopstvenog održivog fonda za ruralni razvoj“, izjavio je Uroš Delić, predstavnik Fondacije Ana i Vlade Divac.

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike biće otvoren u prvoj polovini 2023. godine na sajtovima Centar za razvoj i  Fondacije Ana i Vlade Divac.