Proizvođači futoškog kupusa, brenda sa zaštićenim geografskim poreklom svake jeseni susreću se sa istim problemom. Naime, svi prodavci kupusa na pijacama i pored puteva tvrde da je baš njihov proizvod pravi futoški. Naravno da svaki kupus nije futoški, ali mnogo važnije od toga što se "lažni futoški kupus" prodaje ispod cene, jeste njegov često problematičan kvalitet.

Kupci najčešće ne shvataju da  proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom mora da se proizvede uz poštovanje svih zdravstvenih i tehnoloških normi. To je proizvod čija proizvodnja se kontroliše i sertifikuje, a sve to košta.

Kupujući futoški kupus od proizvođača koji sertifikuju proizvodnju kupci mogu da budu sigurni da su kupili originalni proizvod, prepoznatljivog izgleda i, pre svega, kvaliteta.

Kako prepoznati pravi futoški kupus?

Pre više godina članovi udruženja "Futoški kupus" koje jenosilac  registrovane  oznake zaštićenog imena porekla Futoški kupus, uspostavili su posebne oznake i dizajnirali pakovanje kupusa koje kupcima omogućava da lako prepoznaju  sertifikovane proizvođače.

Prikolice proizvođača sertifikovanog futoškog kupusa imaju vidna obeležja na kojima je istaknuto ime proizvođača, logo udruženja i potvrdu da se radi o originalnom proizvodu. Originalni futoški kupus, kako  onaj u glavicama, tako i ribanac, pakuju se u specijalnu ambalažu koja je dodatna garancija porekla i kvaliteta.

Kupcima koji žele da kupe originalni proizvod savetuje se da odu u Futog i gde će lako pronaći serifikovane proizvođače i kupiti pravi futoški kupus proizveden od čuvenog, autohtong sortnog semena.

A.M.

Foto: Miroljub Janković