Na Salašu 137 u Čeneju, svečano je otvorena jubilarna deseta Regionalna konferencija posvećena hrani i piću „Food Talk“ pod sloganom „Ono si šta jedeš“.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević učestvovao je na svečanom otvaranju i sa prisutnima podelio predstojeće planove i koncepte budućih konkursa i mera podrške koje sprovodi Sekretarijat sa ciljem unapređenja svih segmenata turizma, prevashodno u AP Vojvodini.
,,Održavanje svih manifestacija na teritoriji AP Vojvodine veoma je značajno, jer se tako razvija turizam, a današnji događaj je jedan od najboljih načina da razmenimo iskustva sa regionom. Vojvodinu doživljavamo kao svet u malom i imamo čim da se ponosimo – hranom, pićem, dušom ljudi koji ovde žive. Oni koji su posetili Vojvodinu, žele da se vrate i iskustva su nam veoma dragocena, jer ćemo njima još više obogatiti našu turističku ponudu i prikazati je svetskom tržištu”, rekao je Ivanišević.
Pokrajinski sekretar je naveo da su statistički pokazatelji u prvih devet meseci ove godine u oblasti turizma veoma povoljni, i da čak prevazilaze referentnu 2019. godinu.
,,Prostor za unapređenje gastronomske ponude u Vojvodini je veoma velik. U našoj pokrajini se nalazi, recimo, oko 150 vinarija, pa otud i mogućnost da se proizvode vrhunska vina. Imamo veliku paletu tradicionalnih jela i proizvoda, ali ih je potrebno promovisati. Stoga ćemo do kraja godine raspisati konkurs za uvođenje besplatnog interneta na određenim turističkim destinacijama u jedinicama lokalne samouprave kojim ćemo pomoći što bolju promociju tih destinacija i dostupnost potencijalnom turisti”,  dodao je sekretar Ivanišević, istakavši da je velika prednost naše zemlje bezbednost koju turisti osećaju boraveći u Srbiji i AP Vojvodini, kao i veoma prijatan utisak o velikim porcijama hrane u ugostiteljskim objektima.
Ova konferencija se održava od 2013. godine u Novom Sadu, a njeni organizatori i učesnici predano rade na obradi i predstavljanju što većeg broja tema posvećenih gastronomiji.
Danas se u paviljonu Salaša 137 okupilo nekoliko stotina učesnika, predavača i izlagača, u organizaciji Udruženja „The Best Fest“ u saradnji sa agencijom za organizovanje događaja „Color Media Communications“.
Robert Čoban je, u ime organizatora, istakao da konferencija i ove godine obrađuje opsežan broj važnih tematskih celina vezanih za turizam, ugostiteljstvo i gastronomiju i najavio narednu gastronomsku manifestaciju ,,Taste of Planet”, gde će se od ponedeljka naredne sedmice predstavljati kuhinje zemalja iz regiona i sveta.
Čoban je rekao da u regionu raste broj ugostiteljskih objekata, hotela i restorana, ali da je nedostatak radne snage očigledan i da demografska struktura ne podmiruje potrebe postojeće turističke infrastrukture, kao i da se radna snaga uvozi.
Ove godine svoje znanje i iskustvo predstavljaju poznata imena i eminentni stručnjaci iz sveta gastronomije, kao i regionalni stručnjaci koji diktiraju trendove u proizvodnji hrane i vina.
Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević naglasio je da Grad Novi Sad intenzivno radi na novim konceptima turističke ponude i kontinuirano nastoji da je obogati.
,,Trideset odsto turista od ukupnog broja koji dolaze u Novi Sad, a koji su obuhvaćeni anketom, kažu da dolaze upravo zbog gastronomije. Kao Grad se trudimo da podržavamo male proizvođače hrane i pića, pre svega organsku proizvodnju, i već imamo tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a od prošle godine smo počeli da podržavamo i preradu na malim gazdinstvima, kako bi se njihovi proizvodi našli na tržištu, posebno u restoranima na teritoriji Novog Sada”, istakao je Radojević.
Počasni gost konferencije je ambasador Meksika Karlos Feliks Korona, a prisutnima će biti predstavljen gastronomski asortiman te zemlje.
 
 
Tekst I foto: Sajt REPUBLIKA SRBIJA