Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće nosilac aktivnosti koje se odnose na dodelu subvencija za nabavku i ugradnju univerzalnog zaštitnog rama za traktore, sa ciljem dodatnog povećanja bezbednosti vozača traktora i svih učesnika u saobraćaju.
"Imajući u vidu da ugradnja zaštitne kabine ili rama zahteva dodatna finansijska sredstva, omogućićemo našim poljoprivrednicima, vlasnicima traktora, subvencionisanu kupovinu zaštitnog rama čiji je osnovni cilj upravo zaštita vozača u slučaju prevrtanja traktora. Najveći broj povređenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori su upravo vozači ili putnici na traktorima, a najčešći razlog tome je upravo fatalno prevrtanje traktora. Ovom preventivnom akcijom spasićemo stotine ljudi koji koriste traktore u svakodnevnom radu'', rekao je ministar Tomislav Momirović.
Republika Srbija je jedna od vodećih zemalja u broju traktora po broju stanovnika i prema raspoloživim podacima oko 203.000 traktora registrovano je u Srbiji. Podaci o rasprostranjenosti traktora bez zaštitne strukture u Republici Srbiji pokazuju da je procenat ovakvih vozila u Vojvodini oko 20% dok taj broj u Mačvi dostiže i oko 40-50%.
U periodu od 2016. do 2020. godine, u Republici Srbiji su poginula 144 vozača ili putnika traktora, dok je povređenih lica u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora bilo blizu 2.000. Lica poginula u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora čine oko 7% svih poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji. U proseku, godišnje se u Srbiji dogodi oko 518 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio traktor.