Karneval kostimirane dece u bojama jeseni i jesenjih plodova, tamburaška muzika, mladi iz ''Gusala'' u narodnim banatskim nošnjama noseći kolače od ludaje i pite bundevare Trgom pobede, predstavljali su čuveni narandžasti karavan koji je građanima Temišvara u Rumuniji najavio 37. ''Dane ludaje''. Bio je to osmi put da Kikinđani pozovu stanovnike jednog od najvećih rumunskih gradova na manifestaciju posvećenu etno-gastronomskim, kulturnim, zabavnim i muzičkim sadržajima od 15. do 18. septembra. I ove godine očekuje se dolazak preko 20.000 gostiju iz susedne zemlje, a kako bi im dolazak i boravak u našem gradu bio što prijatniji, granični prelaz Nakovo – Lunga biće otvoren sve vreme od petka, 16. septembra, od sedam sati ujutru, do nedelje, 18. septembra, u ponoć. Promociji su, pored velikog broja dece Predškolske ustanove ''Dragoljub Udicki'', članova ''Gusala'' i drugih učesnika, učestvovali Vladan Tadić, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, Jasmina Milankov, direktorka Turističke organizacije grada Kikinde, kao i Saša Tanackov, član Gradskog veća zadužen za privredu i investicije.
''Smatramo veoma važnim da granični prelaz Nakovo – Lunga radi sve vreme upravo zbog toga što se u Kikindi mnogi programi održavaju do kasnih večernjih sati i nismo želeli da im, očekujući veliki broj gostiju iz susedne Rumunije, onemogućimo da se vrate istim putem i da uživaju u večernjim programima'', dodao je Tanackov.
Kikinda je od ove godine i deo programa svetske Asocijacije proizvođača bundeva što će predstavljati dodatan motiv takmičarima najtežeg i najdužeg ploda tikve.
''Konačno smo uspeli da napravimo i Ulicu starih zanata i suvenira, ona će se nalaziti ispred Gradske kuće i biće vrlo lepo i reprezentativno, posvećeno bundevi. Na programu će biti i multkulturalni kutak, jer nam je želja da pokažemo da, uprskos različitostima ljudi koji su živeli na ovim prostorima, koliko nas one spajaju. Svi segmenti manifestacije koji su već tradicionalni poput Banatskog fruštuka, Evropskog kutka i Gostinske sobe imaju svake godine sve više izlagača, biće dosta hrane koju ćemo ponuditi, zato nam je najvažnije da svi sa naše manifestacije odu sa osmehom i da nam se što pre vrate ponovo u Kikindu'', istakla je Jasmina Milankov, direktorka Turističke organizacije grada Kikinde.
Promociji je prisustvovao i Vladan Tadić, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru:
''Zadovoljan gost je uvek najbolja preporuka, a oni koji imaju želju da svake godine posete ovu manifestaciju i svoja pozitivna i lepa iskustva prenesu svojim prijateljima i rođacima jesu najbolja reklama za Dane ludaje, ali i veza prema Republici Srbiji. Deo rada našeg Konzultata u Temišvaru, koji se odnosi na privrednu saradnju, svakako dobar je posvećen i turističkoj ponudi Srbije, tako da svake godine u Temišvaru imamo veliki broj manifetacija koje promovišu programe u Srbiji'', rekao je Tadić.
Domaćin promocije ''Dana ludaje'' u Temišvaru bio je jedan od najuspešnijih tamošnjih privrednika, Javor Radovanković, koji je, takođe, rado viđen gost na kikindskoj manifestaciji posvećenoj bundevi:
''Svake godine sve je više građana Temišvara koji su zainteresovani za Dane ludaje, s obzirom na čuveni Banatski fruštuk, sjajnu muziku, Mini sajam preduzetnika, kao i na prelepe gastronomske specijalitete. Ono na šta bih apelovao nadležnim jeste da se u narednom periodu smeštajni kapaciteti uvećaju u Kikindi i garantujem da će se i više od 20 hiljada Rumuna naći u najvećem gradu na severu Banata'', rekao je Radovanković.
 
Tekst i foto: Sajt grada Kikinde