Sve proizvedene serije "štrudla sa smokvama"  proizvođača "Žitoprerada DM" iz Novog Bečeja na koje se odnosila notifikacija Sistema brzog uzbunjivanja o bezbednosti hrane - RASFF povučene su iz prometa u našoj zemlji, saopštava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je, po prijemu notifikacije RASFF o nedozvoljenim vrednostima ohratoksina u ovom proizvodu koja je stigla iz Slovenije, obavila kontrolu proizvođača "Žitoprerada DM". Konstatovano je da proizvođač nema sledljivost niti uspostavljen sistem bezbednosti po principima HCCP-a i zabranjeno je dalje prometovanje pomenutog proizvoda.
U saopštenju se navodi da je Poljoprivredna inspekcija ovog proizvođača kontrolisala i u  januaru ove godine kada je izdato rešenje o otklanjanju nedostataka u pogledu deklarisanja, kao i po pitanju sledljivosti i sistema bezbednosti i da je podneta prijava za privredni prestup zbog deklarisanja.
Inspekcijske službe sprovode sve neophodne aktivnosti u skladu sa zakonom u cilju da se na tržištu nađu bezbedni proizvodi. Poljoprivredni inspektori za bedzbednost hrane godišnje sprovedu više od 4.000 kontrola. Samo u  2013. godini je podneto 576 rešenja o otklanjanju nepravilnosti, 28 zabrana proizvodnje, dok je sudijama za prekršaje podneto 80 zahteva i 31 prijava za privredni prestup.