Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prof. dr Dragan Glamočić potpisao je danas s predstavnicima banaka i osiguravajućih kuća ugovore o regulisanju međusobnih prava i obaveza s poslovnim bankama i osiguravajućim kućama o kreditnoj podršci i osiguranju poljoprivrednih gazdinstava.
Ugovori su potpisani s Komercijalnom bankom, Prokredit bankom, Bankom Inteza, Kredi–Agrikol bankom, Erste bankom, Hypo bankom, Societe Generale bankom, Opportunity bankom, Sberbankom Srbija, NLB bankom, OTP bankom, Moskovskom bankom i Poštanskom štedionicom, kao i sa osiguravajućim kućama DDOR Novi Sad, Delta Đenerali, Dunav osiguranje, Globus, Triglav i Milenijum.
Krediti, čiji je rok od jedne do tri godine, s grejs-periodom do godinu dana, odobravaju se i isplaćuju u dinarima - bez valutne klauzule. Kamatna stopa  je 4% na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i  6% za kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva, kao i kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme.
Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge s najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala pravna lica).
Ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je do 5.000.000 dinara,  a za zemljoradničke zadruge do 15.000.000 dinara. Zahtevi za odobrenje kredita mogu da se podnesu od sledeće nedelje do 1. septembra tekuće godine kod banaka s kojima je Ministarstvo sklopilo ugovor.
Pravilnikom o  uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku  poljoprivrednicima  definisano je da se kreditna podrška ostvaruje podnošenjem pismenog zahteva banci  uz dostavljanje prateće dokumentacije.
Pravilnik o  uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku  poljoprivrednicima je dostupan na veb sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije www.mpsv.gov.rs u sekciji dokumenti/pravilnici.
Za sva pitanja otvoreni su telefoni info centra Ministarstva: 011/260-79-60,  011/260-79-61, kao i e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .