Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na sve koji koriste sredstva za zaštitu bilja da u vreme cvetanja voćaka, kada su pčele najaktivnije, preduzmu sve mere kako bi se zaštitili ovi insekti.
"Višestruke koristi pčela u poljoprivredi svake godine ugrožavaju nesavesni korisnici sredstava za zaštitu bilja koji, bez obzira na zakonske odredbe i visoke kazne, ne sprovode mere zaštite bilja i tako ugrožavaju pčele i pčelarstvo", upozoravaju u Ministarstvu.
Kako podsećaju, najstrože se zabranjuje tretiranje voćnjaka u punom cvatu, uljane repice i suncokreta, a ugroženim se smatraju i svi pčelinjaci na udaljenosti pet kilometara od tretirane površine.
Ukoliko dođe do kršenja odredbi Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, protiv nesavesnih korisnika biće preduzete adekvatne mere u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja. Kazne su predviđene ukoliko se primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele u vreme cvetanja bilja.
Iz Ministarstva upozoravaju da su za nepoštovanje odredbi ovog člana za pravna lica predviđene kazne od 700.000 do 3.000.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara, dok su za fizička lica kazne od 35.000 do 50.000 dinara.