Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku će u Srbiji od 1. jula ponovo biti na evropskom nivou - 0,05 mikrograma po litru, saopštio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić. Napomenuo je da je mleko u Srbiji izuzetnog kvaliteta i da je nivo aflatoksina u mleku već sada ispod granice od 0,05 mikrograma, prenosi Beta.
Glamočić je 31. marta potpisao pravilnik kojim je predviđeno da se granica nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 mikrograma po litru od 1. jula vrati na evropski nivo od najviše 0,05 mikrograma po kilogramu.
"Pravilnik treba da bude objavljen u "Službenom glasniku", a primena počinje 1. jula , pa proizvođači imaju dovoljno vremena da se pripreme, kao i sami farmeri”,  rekao je ministar poljoprivrede.
Glamočić je istakao da u Srbiji postoje laboratorije koje će moći da kontrolišu da li se pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku poštuje, navodeći da će u kontroli biti i inspekcijske službe, ali da će mleko pri otkupu kontrolisati i mlekare. Kazao je i da će prva nacionalna laboratorija za merenje kvaliteta mleka početi da radi tokom leta u Novom Sadu.