U Berlinu je 24. juna 2022. održana ministarska konferencija koja je imala za cilj da na jednom mestu okupi ministre iz članica G7,  Grupe šampiona, kao i predstavnike iz ključnih zemalja donatora ali i najugroženijih zemalja, sa ključnim akterima iz sistema Ujedinjenih Nacija, filantropima i civilnim društvom kako bi razgovarali o zajedničkoj akciji sa ciljem inicijative u oblasti humanitarne pomoći, trgovine i logistike i saradnje na održivoj poljoprivredi, održivoj proizvodnji i prehrambenim sistemima, kao i ostvarivanju prava na hranu, kako bi se prevazišla bezbednosna kriza.
Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je tom prilikom istakla da je Srbija jedan od deset najvećih proizvođača žitarica, kao i jedan od najvećih proizvođača maline, šljive, jabuke i drugog voća što može značajno doprineti poboljšanju svetske proizvodnje hrane. U 2022. godini Srbija očekuje žetvu oko 3,5 miliona tona pšenice, a u slučaju povoljnih meteo uslova tokom leta i kukuruza nešto preko 7 miliona tona. Takođe, Srbija ima i značajnu proizvodnju suncokreta, šćerne repe i soje. Procena je da možemo u ovom trenutku reći da Srbija ima dovoljno hrane za sosptvene potrebe ali i za ceo region kao i tradicionalne kupce, podvukla je Ilić.
„Našu spremnost na saradnju i pomoć pokazali smo kroz mnoge aktivnosti do sada, ali je verovatno najvažnija od njih inicijativa Otvoreni Balkan, koja pomaže razvoju celog Zapadnog Balkana i najvažniji je regionalni projekat za Srbiju. Inicijativa koja trenutno uključuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju je otvorena i dostupna svima koji žele da se pridruže. Dobrosusedski i bilateralni odnosi su ključni za ekonomski prosperitet. S tim u vezi, mogu samo još jednom da potvrdim da sa aspekta Srbije nema druge teme važnije od unapređenja prehrambenog sistema. Važno je napomenuti i da je Srbija posvećena na putu ka EU. Dokaz tome je i otvaranje „zelenog” klastera (klastera 4) u pregovorima o pristupanju EU u decembru 2021. godine, što je nakon usvajanja nove metodologije novi korak bliže članstvu“ rekla je Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Na kraju, Ilić je naglasila potrebu da se iskoristi snaga znanja i da se poboljšaju prehrambeni sistemi kako bi oni obezbedili sigurnu hranu, pristupačnu za sve, a istovremeno čuvajući prirodne resurse i boreći se protiv klimatskih promena, primenom i razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sistema distribucije hrane i smanjenjem bacanja hrane.
Učesnici ministarske konferencije su pozvani da preduzmu dalju zajedničku akciju u svim ovim oblastima i da se pridruže Globalnoj alijansi za bezbednost hrane (GAFS) koja je pokrenuta u Berlinu 18/19. maja 2022.
 
 
Tekst I foto: Sajt Republika Srbija Ministarstvopoljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede
www.minpolj.gov.rs