„Ove godine „Miholjski susreti sela“ okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudi. Manifestacije će se održavati od 1. jula do 1. decembra ove godine“ izjavio je u Palati Srbija ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Ministar je juče potpisao ugovore u ukupnom iznosu od 41,3 miliona dinara sa predstavnicima 87 jedinica lokalnih samouprava, koje su sredstva dobile po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela “.
„Da se u selima ponovo čuje smeh, vriska, radost pobednika. Da se čuju gusle i harmonika ali i džez muzika.“ pozvao je predsednik komisije za odobravanje sredstava po ovom konkursu, pesnik Ljubivoje Ršumović, istakavši da ga raduje što se posle dugo vremena smer selo- grad menja. „Konačno je došlo vreme da ono o čemu govorimo, a odnosi se na sela i seljane, počnemo da pretvaramo u vidljivu, opipljivu i prihvatljivu stvarnost“.
Ršumović je svim učesnicima predstojećih Miholjskih susreta poklonio pesmu:
 
„Seljaku himna “
 
Rad će nas da ujedini
I ljubav prema otadžbini
 
To su znali naši preci
To je zavet našoj deci
 
Deca, red i sloga
To je kuća Boga
U kojoj ljubav vlada
I radost od rada
 
Dok je sela i seljaka Srbija će biti jaka
Dok je sloge, dok je rada biće sreće i nagrada
 
Dok je sela i seljana
Biće nama srećnih dana.
Aktivnosti koje su podnosioci prijava ove godine osmislili su šarolike. Takmiče se u kulturno-umetničkim sadržajima - folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju; literarnim sadržajima - recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice); zanatskim i primenjenim umetnostima - izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju; sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima - pravljenju tradicionalnih jela i kolača. Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.
Sredstva, do 500 hiljada dinara po prijavi, dodeljuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.
Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.
Naša opština je kao i prethodne godine učestvovala na konkursu i dobila sredstva kojima će mesna zajednica Kupusina još jednom organizovati manifestaciju sa ciljem da meštani ovog sela sopstvenim začinima začine i spreme kobasice od dobijenog mlevenog mesa, te ih serviraju na sopstveni način.
Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać se juče nakon potpisivanja ugovora zahvalila Ministarstvu za brigu o selu na izuzetnoj saradnji koju ima sa našom opštinom, a koja je rezultovala pored sredstava dobijenih za pomenute manifestacije i sa sredstvima za kupovinu 23 kuće na selima opštine Apatin.
Opština Apatin kao multikulturalna zajednica uvek pozdravlja održavanje manifestacija koja promovšu negovanje različitosti kroz promovisanje proizvoda svojstvenih za žitelje određenog naseljenog mesta naše opštine, a u ovom slučaju Kupusine, istakla je Dubravka Korać.
 
Tekst I foto: Sajt opštine Apatin
www.soapatin.org/