Tradicionalan dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda u organizaciji PSS „Poljoprivredne stanice Novi Sad“ koji je okupio brojne pljoprivrednike, agronome, naučnike i stručnjake, održan je 22. juna na njivi Branka Letića u industrijskoj zoni sever u Novom Sadu.

U ime domaćina prisutne je pozdravio Vladimir Mihić, direktor ove  stručne službe i istakao da na ovom ogldenom polju mogu da razgledaju najsavremenije sorte strnih žita naših najeminentnijih semenskih kuća. Pri tom je podsetio prisutne poljoprivrednike da od stučnjaka PSS „Poljoprivredne stanice Novi Sad“ mogu da dobiju sve korisne informacije iz oblasti poljoprivrede.

Učesnici skupa razgledali su demo ogled strnih žita u kojem su bile zastupljene 72 sorte pšenice, ječma i tritikalea. 

 - U demo ogledu smo primenili sve agrotehničke mere kako bi naši poljoprivredni proizvođači mogli da vide koji su genestki potencijali  naših strnih žita, istakla je dr  Sanja Mehandžić, rukovodilac ogleda za strna žita PSS „Poljoprivredne stanice Novi Sad“. - Vremenske prilike ove godine nam nisu išle na ruku i na ovoj parceli gde je postavljen ogled je palo samo 150 litara kiše od momenta setve do jučerašnjeg dana što je izuzetno malo. Prosečno padne 300-350 litara u normalnim godinama. Samim tim je falila i zimska vlaga pa smo već sejali u suvo zemljište. Žetva ječma je u toku,  a prinosi se  kreću od pet do osam tona po ha. Toliki prinos se očekuje i kod pšenice, čija će žetva početi ovih dana. Kiše koje su pale protekle dve nedelje pogodovale su pšenici i samim tim je i podignut prinos  jer je ona u tom trenutku nalivala zrno.

Na oglednom polju bili su postavljeni herbicidni ogledi u kukuruzu i soji.  

-Uradili smo 34 kombinacije različitih herbicidnih preparata u kukuruzu i 22 kombinacije u soji, naglasila je Jovana Delić, iz “Poljoprivrendne stanice Novi Sad”. - Ono što je specifično za ovu godinu je da je zbog nedostatka padavina i visokih temperatura dominirao sirak kao korovska vrsta, tako da su to neki problemi koji su se izdvojili, pre svega, u kukuruzu. Parcela sa  sojom na kojoj su postavljeni herbicidni ogledi imala kasnu predsetvenu pripremu pa je korovska populacija širokolisnih korova bila dosta slabija. Iz tog razloga urađen je samo jedan tretman  nakon nicanja  useva. Ono što je zanimljivo je da se pogleda kako to može da se uradi jednim "ulaskom" u soju i reši jedna problematična vrsta kao što je ambrozija. Ono što je bitno da se svake godine prezentuju herbicidni ogledi različitih hemijskih kuća tako da  proizvođači, kolege koji rade na imanjima mogu da vide kakav je efekat herbicida na licu mesta i da se uvere kako neki preparat deluje.

S.Vukelić

Foto: G.Mulić